'Popcornbuien'

Koningsdag met typisch Hollands weertje, lente komt eraan

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Jean-Pierre GeusensKoningsdag met typisch Hollands weertje, lente komt eraan
RTL

Neem je poncho mee naar het festival en trek laagjes aan op de vrijmarkt, dat is het advies van meteoroloog Nicolien Kroon voor Koningsdag. "Het wordt lekker, maar lokaal kunnen er flinke buien vallen."

Morgen is het wisselend bewolkt met weinig wind en laten we positief beginnen: in Limburg kan de temperatuur oplopen tot 17 graden. Met een zwakke tot matige wind erbij voelt dat heerlijk lenteachtig aan. Vier je Koningsdag in Den Helder, dan moet je het met een graad of 14 doen. In het midden van het land wordt het zo'n 16 graden.

Koningsdag kan dus best lekker worden morgen, maar… overal in het land kunnen buien vallen, popcornbuien. Waar de buien vallen is volgens meteoroloog Nicoline Kroon moeilijk te voorspellen. "Een bui kan binnen een half uur of een uur ontstaan en binnen een uur weer verdwenen zijn", zegt ze.

Onweer

Voor wie Buienradar gebruikt, heeft Kroon een tip: Als de radar op +3 staat, moet je onthouden dat buien die over een uurtje ontstaan nog niet zichtbaar zijn. Staat de radar op -1, dan zie je de actuele buien van dit moment.

De buien die morgen ontstaan, kunnen in het oosten van het land met een klap onweer gepaard gaan. "Morgen heb je van alles wat. Tussen de buien door zijn er droge en zonnige momenten, maar houd zeker rekening met die pittige buien."

Buienradar

Lenteweer

Na het weekend wordt het lekkerder: dinsdag kan het 21 of 22 graden worden en woensdag zelfs 23 tot 24 graden in het zuiden van het land. "Er kan dinsdag een enkel buitje vallen, maar het wordt voornamelijk droog en lekker terrasweer. Vanaf het weekend kan je zonder jas naar buiten."

Er zit helaas wel een addertje onder het gras: op beide avonden komen vanuit het zuiden flinke onweersbuien over. "En ik wil de pret niet drukken, maar na woensdag wordt de verwachting weer onzekerder en kouder. Maar laten we eerst even genieten van die lekkere temperaturen."

Door de hogere temperaturen en de zuidoostenwind nemen de pollen in de lucht weer toe. "Bij mensen die last hebben van hooikoorts, kunnen de klachten toenemen."

Wereldkampioen Elly daagt koning uit voor potje sjoelen
Lees ook

Wereldkampioen Elly daagt koning uit voor potje sjoelen

Lees meer over
BuienradarKoningsdagWeerRegenVrijmarkt