Verkoop of beursgang bekeken

Verkoop Duitse deel van Tennet aan Duitsland dreigt te mislukken

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP. Tennet beheert het hoogspanningsnet in Nederland en een groot deel van Duitsland.Verkoop Duitse deel van Tennet aan Duitsland dreigt te mislukken
RTL

Er is nog geen akkoord over de verkoop van Tennet in Duitsland aan de Duitse overheid en het risico bestaat dat zo'n akkoord er ook niet komt. Tennet beheert het hoogspanningsnet in Nederland en een groot deel van Duitsland. Nederland wil de Duitse tak verkopen, maar dat blijkt moeizaam te gaan.

Dat zegt demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg. Er zijn op alle politieke niveaus gesprekken gevoerd tussen de Nederlandse en de Duitse staat over verkoop. "Helaas is er nog geen akkoord bereikt en duren de onderhandelingen langer dan ik had gehoopt", schrijft Van Weyenberg.

De belangrijkste reden is volgens hem 'de begrotingsproblematiek in Duitsland'. Vóór 1 juli worden in Duitsland de begrotingsbesprekingen voor 2025 afgerond.

Tennet: situatie stroomnet blijft nog jaren kritiek, en de tarieven zullen stijgen
Lees ook

Tennet: situatie stroomnet blijft nog jaren kritiek, en de tarieven zullen stijgen

En dus moeten Nederland en Duitsland het vóór die datum eens zijn over 'een overtuigende en marktconforme prijs die past binnen de Duitse begrotingsregels'. Het risico bestaat dat dat niet lukt, aldus Van Weyenberg.

Geld nodig voor investeringen

Nederland wil de Duitse activiteiten van Tennet verkopen, omdat er de komende jaren veel geld nodig is voor investeringen. Het bedrijf kan wel geld lenen, maar ook het eigen vermogen moet worden versterkt. Tot 2030 gaat het voor Tennet Nederland om zo'n 13 miljard euro en voor Tennet Duitsland om ongeveer 18 miljard euro.

Als Nederland de Duitse tak verkoopt, zo is de gedachte, dan hoeven wij niet het benodigde geld voor Tennet in Duitsland op te brengen. Verder kan de opbrengst worden gebruikt om in Tennet Nederland te steken.

Ook staat in de Nederlandse overheidsbegroting een bedrag van 1,6 miljard euro dat vorig jaar in Tennet is gestoken, maar dat we terugkrijgen als Tennet Duitsland wordt verkocht.

Verkoop of beursgang bekijken

Van Weyenberg gaat nu bekijken of er een andere manier is om de kapitaalbehoefte van Tennet Duitsland te regelen. Bekeken wordt of Nederland zelf het geld kan opbrengen. Ook zal Tennet 'concrete opties' voor een (gedeeltelijke) verkoop of een beursgang van de Duitse activiteiten van Tennet voorbereiden.

Van Weyenberg verwacht dat hij nog voor het zomerreces hier meer over kan vertellen. 

Energietransitie

Tennet heeft de komende jaren vele miljarden nodig om de broodnodige investeringen te doen in het stroomnet, dat inmiddels overvol zit. Op veel plekken moet het net verzwaard worden, om genoeg stroom van A naar B te kunnen transporteren.

Een groot probleem met het huidige net is dat er steeds meer energie wordt opgewekt via windmolens op zee, maar dat de infrastructuur niet goed genoeg is om al die stroom ook op de plekken te krijgen waar die nodig is.

Daar komt bij dat de stroomvraag juist steeds groter wordt, omdat bedrijven en huishoudens elektrificeren. Huishoudens vervangen bijvoorbeeld hun oude gasketel door elektrische warmtepompen en bedrijven vervangen energie-intensieve productieprocessen die vroeger bijvoorbeeld gasgestookt waren door productie op elektriciteit.

Lees meer over
Steven van WeyenbergTennet