Nog nooit zo goedkoop

Run op zonnepanelen na verlengen salderingsregeling

Door Puck Scheres··Aangepast:
© ANPRun op zonnepanelen na verlengen salderingsregeling
RTL

Zonnepanelen waren uit de gratie bij de consument, omdat er onduidelijkheid was over het voortbestaan van de salderingsregeling. Nu de Eerste Kamer vorige maand besloot deze gunstige regeling voor zonnepaneelbezitters in stand te houden, zien installatiebedrijven weer een run op zonnepanelen.

Techniek Nederland, de branchevereniging voor de installatiebranche, hield een rondgang langs tientallen zonnestroominstallateurs. Ze zien een forse toename van het aantal aanvragen om zonnepanelen te plaatsen.

René de Jong van Ecotec Solar uit Zevenbergen zag vanaf de dag dat de Eerste Kamer het besluit over salderen nam, het aantal aanvragen met 18 procent stijgen.

'Consument loopt warm'

Directeur Dursun Kiliç van Niyata Energy ziet deze maand al 10 procent meer aanvragen dan in de laatste maanden van 2023, zegt hij in de rondgang van Techniek Nederland. "Consumenten lopen weer warm voor zonne-energie,” zegt Kiliç. 

Greenchoice maakt stroom overdag goedkoper dan 's nachts
Lees ook

Greenchoice maakt stroom overdag goedkoper dan 's nachts

Ook Martin Hoekstra van ST/Warmte uit Nieuwkoop ziet de belangstelling voor zonnestroompanelen weer toenemen. "Afgelopen najaar hadden we maximaal vier aanvragen per maand, deze maand zijn het er dertig."

Antoinette Boleij van Hoppenbrouwers Techniek uit Udenhout ziet zelfs een stijging van 50 procent van het aantal aanvragen sinds de Eerste Kamer besloot de salderingsregeling te handhaven.

Nederland wereldkampioen

Inmiddels hebben 2,6 miljoen huishoudens zonnepanelen op hun dak liggen en is Nederland wereldkampioen zonnepanelen. In het najaar zat de klad in de verkoop van de panelen vanwege onzekerheid over het voortbestaan van de salderingsregeling.

Bij salderen kunnen zonnepaneelbezitters hun goedkopere zelfopgewekte zomerstroom wegstrepen tegen dure winterstroom als hun zonnepanelen weinig rendement opleveren.

Zonnepanelen waren nog nooit zo goedkoop. Door de enorme groei aan zonnepanelen wordt het stroomnetwerk flink belast. Op zonnige dagen kan er zo’n groot aanbod zijn van zonnestroom dat omvormers tijdelijk worden uitgeschakeld. Toch zijn zonnepanelen nog steeds lucratief en gemiddeld heb je binnen zeven jaar je investering terugverdiend. 

Stroomnet verzwaren en uitbreiden

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, vindt wel dat het urgenter is dan ooit om het elektriciteitsnet te verzwaren en uit te breiden.

"Ook is het belangrijk om consumenten te stimuleren hun eigen opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken", aldus Terpstra.

Lees meer over
Techniek NederlandZonnepaneelZonne-energieDuurzaamheidGroene energieEnergietransitie