Vrees voor faillissementen

Installatiebranche trekt aan de bel: 'Vraag naar zonnepanelen ingestort'

Door RTL Z ··Aangepast:
© ANP Installatiebranche trekt aan de bel: 'Vraag naar zonnepanelen ingestort'
RTL

Installateurs van zonnepanelen hebben volgens Techniek Nederland weinig tot niets meer te doen. Consumenten durven het niet meer aan om in de panelen te investeren door onzekerheid over de kosten die dat met zich meebrengt. De branchevereniging zag bij onderzoek onder de eigen leden het aantal verleende opdrachten in de afgelopen tien maanden met 95 procent kelderen.

Techniek Nederland noemt de situatie dramatisch en trekt aan de bel bij de overheid. De branchevereniging vreest voor faillissementen en bedrijfsbeëindigingen in de sector. Nederland telt zo'n 3000 ondernemingen die zich uitsluitend met de installatie van zonnepanelen bezig houden. Er zijn daarnaast bedrijven die dat installeren doen in combinatie met andere activiteiten.

"Het consumentenvertrouwen is de afgelopen maanden enorm afgenomen vanwege het jojobeleid van de overheid op het gebied van salderingsregeling en de terugleverkosten die energiebedrijven in rekening brengen", zegt branchevoorzitter Doekle Terpstra in een brief aan minister Rob Jetten van Klimaat en de Tweede Kamer.

Totale verwarring om 'terugleverboete' zonnepanelen: zo zit het echt
Lees ook

Totale verwarring om 'terugleverboete' zonnepanelen: zo zit het echt

De Eerste Kamer draaide in februari van dit jaar de afbouw van de salderingsregering echter weer terug. Dat leek goed nieuws voor de consument en de installateurs, maar 'heeft niet voor herstel van de vraag naar zonnepanelen gezorgd', zegt de woordvoerder van Techniek Nederland.

De reden is volgens de branche dat de onzekerheid voor zonnepanelenbezitters is gebleven. Energiebedrijven besloten namelijk op eigen houtje boetes in te voeren voor het terugleveren van stroom op dagen met een hoog aanbod aan stroom.

Tientjes per maand aan boetes

Het gaat om een heffing die energiemaatschappijen sinds kort in rekening brengen bij klanten met zonnepanelen. Vaak een paar tientjes per maand. Volgens energiemaatschappijen is de heffing noodzakelijk, omdat mensen met zonnepanelen de bedrijven extra geld kosten. 

In de plannen van het nieuwe kabinet is staat het afschaffen van de salderingsregeling opnieuw op de agenda. Dit keer moet dat per 1 januari 2027 gebeuren en in één keer. Het plan moet nog wel worden uitgewerkt en en ter goedkeuring langs de Kamers.

'Mensen denken dat je erop achteruit gaat met zonnepanelen'

Consumenten die overwegen zonnepanelen aan te schaffen, zien er nu vaak vanaf, ziet de branche. Door tegenstrijdige berichten over het beleid weten ze niet meer met welke kosten ze geconfronteerd worden,  legt een woordvoerder van Techniek Nederland aan RTL Z uit. "Mensen denken dat je er op achteruit gaat met zonnepanelen. Alleen al het woord terugleverboete schrikt af."

Salderingsregeling afgebouwd

De Tweede Kamer besloot vorig jaar aanvankelijk dat de zogenoemde salderingsregeling stapsgewijs moest worden afgebouwd. Zonnepanelenbezitters kunnen met die regeling de stroom die ze terugleveren aan het net wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen.

De regeling is voordelig voor panelenbezitters, maar een doorn in het oog van de energiebedrijven. Die krijgen op zonnige dagen namelijk veel stroom op het elektriciteitsnet te verwerken, waar amper geld mee kan worden verdiend. Op die zonnige dagen is de prijs voor stroom namelijk meestal laag.

Het lijkt er hoe dan ook op dat de consument straks minder of geen geld krijgt voor teruggeleverde stroom en daar ook nog een terugleverboete over gaat betalen.

"Daarmee is het consumentenvertrouwen volledig ingestort", zegt Terpstra in zijn brief aan Jetten. Hij pleit voor een helder meerjarenperspectief voor zijn branche.

Techniek Nederland benadrukt bovendien dat zonnepanelen nog steeds lucratief zijn voor de consument. Het duurt met de boetes en het afschaffen van het salderen alleen wat langer voordat de investering is terugverdiend. De kosten voor de installatie zijn echter ook sterk gedaald in de afgelopen jaren.

Lees meer over
Techniek NederlandZonne-energieZonnepaneelEnergietransitie