Olympische Spelen

'Grote vriendelijke reus', dit is Tone Wieten, de beste Nederlandse roeier op de Spelen ooit

Door Ischa Gerrits··Aangepast:
© ANP'Grote vriendelijke reus', dit is Tone Wieten, de beste Nederlandse roeier op de Spelen ooit
RTL

"Ik ben in 2004 begonnen bij R.V. Willem III. In 2007 heb ik voor het eerst wedstrijden geroeid." Was getekend, Tone Wieten. The rest is history, zou je kunnen zeggen. Wieten is sinds gisteren Nederlands meest succesvolle roeier op de Olympische Spelen. Een roeiexpert, een ex-teamgenoot en z'n vriendin over Wieten: "Hij heeft alles: hij is sterk, en technisch goed."

"Mijn mooiste roeimoment is de gouden olympische medaille in de mannen dubbelvier in Tokio", is te lezen op de site Roeien.nl. Mogelijk zal die tekst moeten worden aangepast. Want net als in Tokio is er nu in Parijs weer goud, weer met de dubbel vier. En hoe. Geen boot kwam in de buurt, de rest mocht strijden om het zilver.

Wieten begon vroeg in de roeiboot

Met die twee gouden plakken, en een bronzen in de Holland 8 in Rio de Janeiro in 2016, is Wieten nu de meest succesvolle roeiolympiër ooit van ons land. Wat maakt hem nou zó goed?

De vier mannen met goud in Parijs.© ANP
De vier mannen met goud in Parijs.

"Tone is iemand die heel gedisciplineerd heeft gewerkt en stapje voor stapje beter is geworden", zegt roeikenner Coen Eggenkamp. "Hij is vroeg begonnen met roeien, en dat is een voordeel ten opzichte van andere roeiers."

Ex-teamgenoot: 'Tone is grote vriendelijke reus'

Volgens Eggenkamp moet je als roeier enorm hard kunnen trainen, mentaal goed genoeg zijn om dat vol te houden, én stressbestendig zijn. "Hij heeft dat allemaal. Hij was als junior goed, maar niet uitzonderlijk. In zijn studententijd heeft hij fanatiek getraind, en toen heeft hij zich verder ontwikkeld."

Zo wonnen ze goud in Parijs:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Bron Eurosport/HBO Max

Wieten haalde in Tokio goud met Abe Wiersma, die hij al sinds zijn veertiende kent. Wiersma omschrijft Wieten als 'de grote vriendelijke reus'. "Het is echt een superfijne ploeggenoot."

'Echt een boom van een vent'

Maar waarom is Wieten zo goed? "Het is een boom van een vent, ongelooflijk sterk en je kunt hem oneindig belasten", zegt Wiersma. Daarmee bedoelt Wiersma dat Wieten zwaar kan blijven trainen, zonder daar bijvoorbeeld geblesseerd van te raken.

"Je kunt hem echt heel ver duwen in trainingscapaciteit. En: bij de grote wedstrijden staat hij er altijd. Het is met een reden dat hij de meest bekroonde Nederlandse roeier is."

Abe (tweede van links) en Tone (tweede van rechts) na het winnen van goud in Tokio.© ANP
Abe (tweede van links) en Tone (tweede van rechts) na het winnen van goud in Tokio.

Maar wie kunnen we nou beter vragen wie Tone Wieten nou écht is, dan zijn eigen vriendin Dieuwke Fetter? Zij weet alles van Tone, en ook hoe hij is in de roeiboot, ze is namelijk zelf stuurvrouw van de Holland 8.

Vriendin: 'Hij had ook weleens geen zin'

Het klopt volgens Fetter dat hij gedisciplineerd is, en altijd doet wat hij moet doen. "Maar dat betekent niet dat hij er altijd zin in heeft. De winters kunnen zwaar zijn, hoor. Dat hij echt geen zin heeft om op z'n fietsje in de regen naar de club te gaan. En dan ook nog twee uur in de regen te trainen."

De meest zware periode was volgens Fetter waarschijnlijk toen hij een hernia had, in aanloop naar de Spelen in Tokio. Daar kreeg hij heel goede begeleiding bij, vertelt Fetter. Maar na Tokio besloot Wieten toch een jaar niet te roeien. "Ik had toen eigenlijk niet verwacht dat hij weer in de boot zou stappen."

Misschien niet per se de allerbeste

Dieuwke is uiteraard trots op haar vriend, ze stond - uiteraard - langs de kant vanmiddag bij zijn tweede goud. "Het was heel intens. Veel intenser dan mijn eigen races. Ik heb hem even een knuffel gegeven na afloop, en ik ben heel blij voor hem. Maar daarna moesten wij ook zelf weer trainen."

Wieten is nu dus de meest succesvolle Nederlandse roeier ooit op de Spelen, maar volgens expert Eggenkamp maakt hem dat niet meteen de beste. "Bij de selectieraces is hij niet de beste. Bijvoorbeeld Melvin Twellaar en Stef Broenink presteren daar beter."

"Maar hij rendeert in een ploeg des te beter. Hij heeft de combinatie van techniek en kracht, en dat maakt van hem zeker één van de beste roeiers." 

Op jacht naar goud

Ga naar de mooiste verhalen, de laatste video's en het nieuws over de Spelen.

Lees meer over
RoeienOlympische Spelen 2024Olympische SpelenFrankrijk