La Karavana

Vriendinnen op pad met zelfgebouwd rijdend hostel: '1,5 jaar geklust'

Door EditieNL··Aangepast:
© La Karavana - Gijs HardemanVriendinnen op pad met zelfgebouwd rijdend hostel: '1,5 jaar geklust'
RTL

Zonder enige kluservaring hebben Eileen (27), Saskia (31), Lisa (30) en Jolisa (31) een dubbeldekker omgebouwd tot rijdend hostel. De dames deden álles zelf en haalden zelfs hun vrachtwagenrijbewijs om erin te kunnen rijden. Na anderhalf jaar klussen zijn ze nu klaar voor hun eerste trips naar het buitenland. "Mensen vinden het geweldig als ze ons achter het stuur zien zitten."

Ruim anderhalf jaar gelden sprak EditieNL de vrouwen voor het eerst. Ze hadden de dubbeldekker – die ze La Karavana noemen –   toen nét gekocht. "We waren toen nog druk bezig met het strippen van de bus en het verhelpen van wat lekkages", zegt Saskia tegen EditieNL. "We hebben echt alles zelf gedaan dus dat was wel een uitdaging. We hebben alleen een beetje hulp gehad van een loodgieter en elektricien."

Vrouwen bouwen dubbeldekker om tot hostel: 'Nog even ons rijbewijs halen'
Lees ook

Vrouwen bouwen dubbeldekker om tot hostel: 'Nog even ons rijbewijs halen'

Ze keken veel YouTubefilmpjes over klussen en lieten zich adviseren door vriend Hans, die ook twee dubbeldekkers heeft. "We hebben laatst zelf de versnellingsbak verwisseld en een koelvloeistoflekkage verholpen. Dus als we straks onderweg zijn kunnen we de meeste problemen hopelijk zelf detecteren of oplossen. We hebben ook een krik mee om een band te verwisselen."

© La Karavana - Freek van der Weijden

Vrachtwagenrijbewijs gehaald

De bus biedt plek voor negen personen. "We hebben allemaal ons vrachtwagenrijbewijs gehaald en daarmee mogen we acht personen plus chauffeur vervoeren. Dus negen is onze max." Op de eerste verdieping van de bus staan negen bedden en is er een loungeruimte. Beneden is er een woonkamer, keuken en badkamer. "We hebben ook zonnepanelen dus we kunnen ook helemaal 'off grid'."

Met hun bus organiseren ze complete reisjes. Dat kan een surfkamp zijn, of een toeristische route door Nederland. Maar ook een avontuurlijke vakantie naar Noorwegen. "We houden allemaal erg van outdoor-activiteiten dus we gaan met onze gasten kajakken, mountainbiken, hiken of klimmen."

Noorwegen

In mei gaan de dames met de bus op surftrip en in juni gaan ze met de boot van Groningen naar Noorwegen. "We zijn inmiddels nog met z'n drieën over. Lisa kon het niet meer combineren met haar gewone baan. We zorgen ervoor dat er altijd twee van ons meegaan op reis. Zo houden we allemaal nog wat tijd over om ernaast te werken." Ze kunnen namelijk nog niet leven van hun rijdende hostel.

© La Karavana - Gijs Hardeman

"We hebben hele hoge vaste lasten. Vooral de verzekering is erg duur want verzekeringsmaatschappijen vinden het nogal spannend dat het een oude bus is en wij nog maar net ons rijbewijs hebben."

Zelf vinden ze dat minder eng. "We vinden het allemaal echt te gek om erin te rijden. En mensen vinden het geweldig om ons achter het stuur te zien zitten."

Lees meer over
Editie NL Link in bioHotelVakantieKlussenLink in bio