LAST BUT NOT LEAST

Verenigd Koninkrijk als laatste aan de beurt in songfestivalfinale

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPVerenigd Koninkrijk als laatste aan de beurt in songfestivalfinale
RTL

Het Verenigd Koninkrijk is als 26ste en dus als laatste land aan de beurt tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival in Liverpool. Dat werd maandag duidelijk tijdens een loting voor de finaleplek van het organiserende land.

Omdat het Verenigd Koninkrijk de organisatie van Oekraïne, het winnende land van vorig jaar, vanwege de oorlog heeft overgenomen, mocht ook dat land vast een lootje trekken voor de finale op 13 mei. Oekraïne is als negentiende aan de beurt.

Meisje uit Grace Kelly-clip van Mika namens Verenigd Koninkrijk naar songfestival
Lees ook

Meisje uit Grace Kelly-clip van Mika namens Verenigd Koninkrijk naar songfestival

De overige plekken worden pas ingevuld als duidelijk is welke tien landen er per halve finale door mogen. De landen loten voor een van de twee helften in de finale, maar de producenten van de show bepalen de startvolgorde. Ze willen namelijk een zo divers mogelijke finale en wisselen bijvoorbeeld genres af. Ook de startplek van de andere, naast het Verenigd Koninkrijk, zogenoemde 'big five'-landen wordt dan pas bepaald. Dat zijn Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje.

Nederland strijdt tijdens de tweede helft van de eerste halve finale op 9 mei om een plek in de grote finale. Mia Nicolai en Dion Cooper doen mee aan het 67e songfestival met het nummer Burning Daylight.

Lees meer over
EurovisiesongfestivalGroot-Brittannië