HERDENKING

Keti Koti in Concert gevierd in Koninklijk Theater Carré

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPKeti Koti in Concert gevierd in Koninklijk Theater Carré
RTL

In het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam wordt woensdagavond Keti Koti, de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, gevierd. Tijdens het concert treden verschillende artiesten op en worden verhalen uit de Nederlandse koloniale geschiedenis tot leven gebracht. De registratie van het evenement, dat wordt geproduceerd door BNNVARA en MediaLane, wordt donderdagavond uitgezonden op NPO 1.

In de show worden onder meer vier speciaal geschreven nummers vertolkt door Glen Faria over de geschiedenis van de slavernij en het koloniale verleden van Nederland. Ook Trijntje Oosterhuis, Kenny B, Jeangu Macrooy, April Darby en Maarten Heijmans zullen optreden. Daarnaast delen onder anderen Humberto Tan, Simone Weimans, Janny van der Heijden, Katja Schuurman en Typhoon persoonlijke verhalen. April speelt in een door Glen geschreven stuk muziektheater waarin zij in de stijl van de musical Hamilton de familiegeschiedenis van Humberto zal verbeelden. De avond wordt gepresenteerd door Natasja Gibbs en Edsilia Rombley.

Vier omroepen doen gezamenlijk verslag van viering Keti Koti
Lees ook

Vier omroepen doen gezamenlijk verslag van viering Keti Koti

Keti Koti wordt jaarlijks op 1 juli gevierd. Op die datum in 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden. Veel tot slaaf gemaakte mensen werkten echter nog zo'n tien jaar door, waardoor de slavernij voor velen pas echt in 1873 klaar was. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden.

Omdat dat dit jaar 150 jaar geleden is, wordt Keti Koti op verschillende plekken groots gevierd. Zo is er zaterdag onder meer een festival op het Museumplein in Amsterdam.

Lees meer over
Keti Koti