Extra coronaprik

Kabinet neemt advies voor boosterprik over: derde vaccinatie vanaf december

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtKabinet neemt advies voor boosterprik over: derde vaccinatie vanaf december
RTL

Een extra coronaprik voor iedereen, te beginnen met de meest kwetsbare ouderen en volwassenen in een instelling: dat advies van de Gezondheidsraad wordt door het kabinet overgenomen, maakte demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zojuist bekend. Het inenten begint in december.

Eerst is de beurt aan iedereen van 80 jaar en ouder die zelf naar een GGD-locatie kan komen. Tegelijkertijd komt de extra vaccinatie beschikbaar voor iedereen van 18 jaar en ouder die woont in een zorginstelling met een eigen medische dienst.

Daarnaast krijgen zorgmedewerkers met direct patiëntencontact een boosterprik. Vanaf januari komen ook de mensen tussen 60 en 80 jaar weer aan de beurt, de oudsten het eerst. Daarna kan iedereen onder de 60 zich melden voor een extra vaccinatie.

Advies Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad gaf eerder vandaag aan dat de effectiviteit van de vaccins bij ouderen iets afneemt en adviseert daarom een boosterprik. Ook alle volwassenen die in een instelling wonen, komen in aanmerking voor een zogenoemde boosterprik.

Die prik moet voorkomen dat ouderen ernstig ziek worden als ze nu besmet raken met corona. De raad adviseert om te beginnen met de meest kwetsbare, oudste ouderen.

De boosterprik: waarom nóg een vaccinatie wel degelijk zin heeft
Lees ook

De boosterprik: waarom nóg een vaccinatie wel degelijk zin heeft

Ouderenorganisatie ANBO is daar blij mee, vooral nu het aantal besmettingen ook in verpleeghuizen oploopt. "Juist daar zijn de meest kwetsbare ouderen te vinden."

'Infrastructuur ligt er al'

De ouderenorganisatie pleit er ook voor dat er snel wordt begonnen met het prikken van de thuiswonende 80- en 90-plussers. "De hele infrastructuur voor vaccinatie ligt er al", stelt de ANBO. Volgens de ouderenorganisatie is de animo onder ouderen voor een derde prik tegen het coronavirus groot.

Hoe werkt het?

  • Het vaccin zorgt dat je lichaam antilichamen tegen corona aanmaakt.
  • Die antilichamen nemen bij iedereen na verloop van tijd af en bij ouderen gaat dat net iets sneller dan bij jongeren. 
  • Uit internationale studies blijkt dat mensen ouder dan 65 jaar zes maanden na hun laatste vaccinatie iets minder goed beschermd zijn tegen ziek worden. 
  • Hoewel de vaccins nog steeds heel goed helpen tegen ernstig ziek worden of in het ziekenhuis belanden, wordt dat risico voor ouderen wel iets groter na verloop van tijd (20-24 weken).
  • Een derde prik zorgt voor een oppepper van het immuunsysteem en de aanmaak van extra antilichamen tegen het virus.

Ook mensen van 18 jaar en ouder die in een zorginstelling wonen (verpleeghuizen, woonzorgcentra en instellingen voor personen met een verstandelijke beperking) komen als een van de eersten in aanmerking voor een boostervaccin. "In deze instellingen neemt het aantal infecties toe, wonen overwegend ouderen en bestaat een hogere kans op transmissie en op ernstige ziekte", stelt de raad.

Pfizer of Moderna

Mensen die in aanmerking komen voor de prik krijgen allemaal het vaccin van Pfizer of Moderna aangeboden, ook als er eerder bij hen een ander vaccin is gezet. De raad adviseert de prik minimaal zes maanden na de laatste dosis te zetten.

Lees meer over
GezondheidsraadCoronabesmettingenVaccinatieCoronavaccin