Opvang goedkoper, roken duurder

Dit ga je in je portemonnee merken van kabinet-Rutte IV

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPDit ga je in je portemonnee merken van kabinet-Rutte IV
RTL

Nog even en dan staat het kabinet-Rutte IV op het bordes. Vandaag zijn de plannen van het nieuwe kabinet gepresenteerd. Dit zijn de belangrijkste plannen voor jouw portemonnee:

Het nieuwe kabinet is van plan om 3 miljard euro aan lastenverlichtingen voor lage- en middeninkomens door te voeren. Daar zouden veel mensen dus van moeten gaan profiteren. Maar hoe, dat is eigenlijk nog volstrekt onduidelijk.

Belastingen en toeslagen en inkomen

Huishoudens met jonge kinderen krijgen de komende jaren een behoorlijk grote meevaller. De kinderopvang wordt zo goed als gratis voor werkende ouders. Bovendien gaat de kinderopvangtoeslag, die voor zoveel ellende heeft gezorgd, bij het grofvuil.

Verder schrijven de coalitiepartijen dat ze eigenlijk alle toeslagen willen afschaffen, maar die plannen zijn nog niet uitgewerkt.

Minimumloon omhoog, spaartaks weg

Mensen die nu voor het minimumloon werken, krijgen aanzienlijk meer te besteden. Het minimumloon wordt opgehoogd met 7,5 procent naar bijna 11 euro.

Het nieuwe kabinet heeft ook het voornemen om de door velen zo gehate spaartaks eindelijk echt aan te pakken. Mensen met flink wat vermogen betalen nu nog belasting over een fictief (lees: verzonnen) rendement. Hinderlijk, want met de spaarrente op nul of negatief is er vaak helemaal geen rendement. Je betaalt dan dus belasting over inkomsten die je niet hebt.

Vanaf 2025 moet er een systeem zijn waarbij de vermogensbelasting wordt geheven over het daadwerkelijke rendement.

Is het nieuwe elan te zien in het akkoord?

Jammer voor starters op de woningmarkt met welgestelde papa's, mama's of andersoortige rijke weldoeners om zich heen: de eenmalige belastingvrijstelling voor een schenking tot ruim een ton voor de aankoop van een huis, wordt afgeschaft. 

Anders betalen voor je auto, ooit

Het kabinet wil dat er vanaf 2030, ruim na het einde van deze kabinetsperiode, een systeem van rekeningrijden is ingevoerd. Over de uitwerking is vrijwel niets bekend, behalve dan dat de kosten niet gebonden zijn aan waar en wanneer je de auto pakt.

Het idee is dat je uiteindelijk wegenbelasting betaalt op basis van het aantal gereden kilometers. Alle tolwegen worden wel weer tolvrij. Overigens wil de coalitie ook de onbelaste reiskostenvergoeding verhogen. Met hoeveel cent per kilometer is nog niet duidelijk, wel dat het de staat zo'n 400 miljoen euro per jaar gaat kosten. De verhoging moet in 2023 ingaan.

Kilometervergoeding van 19 cent 'veel te laag', moet die niet omhoog?
Lees ook

Kilometervergoeding van 19 cent 'veel te laag', moet die niet omhoog?

Studenten gecompenseerd voor leenstelsel

Het leenstelsel wordt weer afgeschaft en iedere student krijgt weer een basisbeurs, net zoals een paar jaar geleden. Ook komt de inkomensafhankelijke aanvullende beurs, voor studenten uit gezinnen die weinig te besteden hebben, weer terug.

Studenten die de afgelopen jaren het zonder basisbeurs moesten doen, kunnen kiezen of ze een korting op de studieschuld willen of een studievoucher ter compensatie.

Makkelijker hypotheek met studieschuld

Ook prettig voor ex-studenten: als zij een hypotheek willen afsluiten, wordt er niet meer gekeken naar de originele studieschuld, maar naar wat daar nog van over is.

Nu is het nog zo dat als je ooit 20.000 euro schuld had, en daar nog 3000 euro van over is, de bank verplicht is om je maximale hypotheek af te stemmen op de maandelijkse lasten die het gevolg zijn van de originele schuld van 20.000 euro. Dat pakt voor voormalig studenten die jaren keurig aflossen erg nadelig uit.

Wonen moet betaalbaarder worden

En er zijn nog wat meer plannen om wonen, vooral voor starters en mensen met minder te besteden, wat goedkoper te maken. Zo wil het nieuwe kabinet - wederom is er over uitwerking niets bekend -  de sociale huren voor 'mensen met een lager inkomen' verlagen.

Scheefwoners, mensen met een hoog salaris die in een goedkope socialehuurwoning blijven wonen, kunnen juist stapsgewijs een verhoging van de huur verwachten. Wel krijgen corporatiehuurders mogelijk meer kans om hun huurhuis te kopen, onder (daar heb je 'm weer) nog onbekende voorwaarden.

Roken wordt heel duur

Wie nog wel eens een pakje sigaretten koopt, ziet zijn geld straks nog sneller in rook op gaan. Het kabinet wil de accijns verhogen naar 10 euro per pakje.

Ook gaat de belasting op frisdrank omhoog en wil het kabinet uiteindelijk een heuse suikertaks invoeren. Details zijn er nog niet. De btw op groente en fruit wil het kabinet verlagen naar 0 procent, maar ook het hoe en wanneer daarvan is nog niet bekend.

Smijten met geld

Al die plannen bij elkaar kosten natuurlijk een bak met geld, en er wordt veel meer extra uitgegeven dan dat er ergens anders wordt bezuinigd.

Als het geld niet van de burgers komt, dan wordt het dus extra geleend. Het nieuwe kabinet stuurt op een overheidstekort van bijna 2 procent. Daardoor is er jaarlijks zo'n 13 miljard euro extra te besteden.