Vooral door energie

Inflatie naar recordhoogte: 5,7 procent in december

Door RTL Z··Aangepast:
Inflatie naar recordhoogte: 5,7 procent in december
RTL

Het leven is in december in een nog rapper tempo duurder geworden dan in de maanden ervoor, toen de inflatie ook al ongekend hoog was. In de laatste maand van vorig jaar stegen de prijzen met 5,7 procent ten opzichte van december 2020.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over het hele jaar gezien kwam de inflatie uit op 2,7 procent. Dat is de grootste stijging sinds 2002, volgens cijfers van het CBS.

Dat de inflatie over heel 2021 een stuk minder hoog is dan over december, komt doordat in de eerste helft van het jaar de prijzen nog veel minder hard stegen.

Hoge energieprijzen

Dat het leven nu in zo'n rap tempo duurder wordt, komt vooral door de hoge energieprijzen, zoals gas, elektriciteit en stadsverwarming.

Energie was in december maar liefst bijna 75 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In november was dat nog ruim 57 procent. Dat geeft aan dat in december consumenten een flinke prijsstijging van energie voor hun kiezen kregen.

De prijzen stegen harder dan de lonen, koopkracht daalt
Lees ook

De prijzen stegen harder dan de lonen, koopkracht daalt

De hoge energieprijzen stuwden de inflatie in november vorig jaar al naar 5,2 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Sinds 1982 stegen de prijzen niet meer zo hard. Maar in december ging het dus nog harder.

Voeding

Naast energie, werd ook voeding duurder. In december lagen de prijzen van voedingsmiddelen 2,6 procent boven het niveau van dezelfde maand van vorig jaar. Vooral vlees, groenten en fruit werden duurder.

Ook onder meer kleding en schoenen stegen in prijs.

Maar de grootste bijdrage aan de hoge inflatie komt van de energieprijzen. Deze waren goed voor iets meer dan de helft van de totale inflatie in december.

Opvallend is dat de prijzen van benzine en diesel in december wat minder hoog waren dan in november. Maar ten opzichte van december 2020 waren ze nog wel 28 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Vorige week meldde het Europees Statistiekbureau al dat de inflatie in december in Nederland uitkwam op 6,4 procent. In november kwam dit cijfer, dat iets anders wordt gemeten dan het cijfer van het CBS, nog uit op 5,6 procent

In deze video legt Carien ten Have uit hoe het kan dat alles duurder is geworden:

Ideaal is inflatie van zo'n 2 procent

In een ideale situatie stijgen de prijzen met ongeveer 2 procent: dat is precies een mooie balans tussen een gezonde groei van de economie, zonder dat het leven in een al te rap tempo duurder wordt.

Een hele lage of géén inflatie is ook niet goed, dan kunnen huishoudens en bedrijven met schulden in de problemen komen. Het voordeel voor mensen, bedrijven en overheden met schulden van een beetje inflatie is namelijk dat hun schuld elk jaar relatief een beetje minder groot wordt.

Het bedrag dat je aan schulden hebt blijft wel hetzelfde. Maar als je een beetje meer verdient, doordat je wat meer loon krijgt, een bedrijf de prijzen iets kan verhogen, of er meer belastinginkomsten zijn, dan wordt je schuld in relatie tot je inkomen wat minder.

Lees meer over
CBSInflatie