4 vragen en antwoorden

Nederland geeft een bijdrage aan de flitsmacht, maar wat is dat?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Ramon van FlymenNederland geeft een bijdrage aan de flitsmacht, maar wat is dat?
RTL

Nederland gaat een bijdrage leveren aan de zogenoemde flitsmacht van de NAVO. Vandaag vertrok een marineschip vanuit Den Helder om zich aan te sluiten. Maar wat is die flitsmacht eigenlijk en wat is het doel? Vier vragen en antwoorden.

1. Wat is de flitsmacht? 

De NATO Response Force (NRF) is in 2006 opgericht om binnen 5 tot 30 dagen te reageren op een crisissituatie. 

In 2014 is door de NAVO-leiders besloten om de NRF uit te bereiden met de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Dit is de zogeheten flitsmacht. Deze eenheid staat altijd paraat en kan daardoor meteen ingezet worden.

De NATO Response Force (NRF)

De NRF bestaat uit drie onderdelen die ieder een eigen reactietijd hebben. De snelste is de flitsmacht. 

Naast de flitsmacht bestaat de NRF uit de Initial Follow-on Forces Group (IFFG) en Follow-on Forces Group (FFG). De IFFG bestaat uit eenheden met een langere reactietijd die de VJTF kunnen versterken. De FFG heeft geen vooraf vastgestelde reactietijd.

Bron: NAVO & Defensie

Op 25 februari maakte NAVO-chef Jens Stoltenberg bekend dat de NAVO voor het eerst haar snelle reactiemacht inzet om de oostelijke lidstaten te beschermen die zich bedreigd voelen door Rusland.

2. Waaruit bestaat die flitsmacht? 

De flitsmacht bestaat uit een multinationale landstrijdmacht van ongeveer 5.000 soldaten, die ondersteund worden door luchtmacht, marine-eenheden en speciale eenheden. 

Wat zijn de spelregels van een humanitaire corridor? 'Geen garanties dat het veilig blijft'
Lees ook

Wat zijn de spelregels van een humanitaire corridor? 'Geen garanties dat het veilig blijft'

De NAVO meldt dat de VJTF bestaat uit ongeveer 20.000 troepen. Deze eenheden zijn binnen twee tot drie dagen klaar om te verplaatsen als dat nodig is. In totaal bestaat de gehele reactie-eenheid, ofwel de NRF, uit zo'n 40.000 troepen. 

De NAVO meldt dat er op dit moment duizenden extra troepen met gepantserde voertuigen, artillerie-eenheden, schepen en vliegtuigen gereed staan om het NAVO-grondgebied en de bevolking te verdedigen als dat nodig blijkt te zijn.

3. Wat draagt Nederland bij?

Ook Nederland levert een bijdrage aan de flitsmacht. Gedurende het hele jaar heeft Nederland onder meer een transportschip, een oorlogschip, een duikboot, medische capaciteit, een duikteam en ongeveer 1500 landmachtmilitairen paraat staan.

Vanmiddag vertrok het Nederlandse marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën richting Noorwegen. Dit schip sluit zich daar de komende 4 maanden aan bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit een van de snel inzetbare vlootverbanden uit de flitsmacht. 

Het gaat om een trainingsmissie, maar als het nodig is, kan het schip snel klaargemaakt worden om te vechten in de oorlog in Oekraïne.

In onderstaande video is te zien dat het afscheid nemen daarom ook lastig en emotioneel was:

De Nederlandse militairen gaan vier maanden op NAVO-missie

Eerder op de ochtend vertrok ook het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam richting Noorwegen. 

4. Wat is het doel van de flitsmacht?

Op 25 februari maakte NAVO-chef Stoltenberg bekend dat ze haar flitsmacht inzetten om de lidstaten in de omgeving van Oekraïne te beschermen. Stoltenberg zei dat ze hiermee een heldere boodschap aan Rusland geven: "Wij supporten Oekraïne." 

De NAVO-troepen in Oost-Europa en de Baltische Staten moeten vooral een afschrikkende werking hebben voor Rusland, als waarschuwing om geen NAVO-landen aan te vallen. Het doel van de flitsmacht is om Rusland af te schrikken en de oostelijke bondgenoten gerust te stellen. 

Paul van Hooft is analist bij The Hague Centre for Strategic Studies en legt uit dat de NAVO-flitsmacht vooral een manier is om een signaal af te geven. "Een signaal aan de bondgenoten van de EU en aan Rusland: we zijn klaar om te vechten indien nodig."

Het bondgenootschap tussen de dertig NAVO-landen houdt namelijk onder meer in, dat als een van de NAVO-leden wordt aangevallen, de andere te hulp schieten. 'Een aanval op een is een aanval op allen', staat in het belangrijke artikel 5 van het NAVO-verdrag.  

Van Hooft vergelijkt de situatie met een uitsmijter van een nachtclub. "Dat die er staat, betekent niet dat 'ie de hele nacht aan het vechten is, maar dat hij dat wel kan doen als het nodig is." Met de flitsmacht laat de NAVO aan Rusland weten dat we samen sterk staan. "En als het nodig is, kan op deze manier de eerste weerstand geboden worden."

Europa trekt de portemonnee en daar gaan defensiebedrijven van profiteren. Ook hier in Nederland.
Lees meer over
Jens StoltenbergNAVOOorlog in Oekraïne