'Bijzonder kwetsend'

Openbaar Ministerie gaat beweringen Johan Derksen onderzoeken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOpenbaar Ministerie gaat beweringen Johan Derksen onderzoeken
RTL

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt een onderzoek in na de uitlatingen van Johan Derksen in tv-programma Vandaag Inside, waarin de analist seksueel grensoverschrijdend gedrag bekende.

"Dit onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in dat programma gesproken is. Daarbij roepen wij betrokkenen op, voor zover dat nog mogelijk is, hun verhaal te doen", laat het OM weten.

Duidelijk is dat hier sprake is van 'zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag', staat in een persbericht. "Daarbij is ook de wijze waarop er in het tv-programma over gesproken wordt bijzonder kwetsend. Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken."

Derksen nuanceert verhaal: 'Vrouw niet gepenetreerd met kaars'
Lees ook

Derksen nuanceert verhaal: 'Vrouw niet gepenetreerd met kaars'

Derksen zei in de uitzending dat hij in de jaren 70 iets had gedaan bij een vrouw dat volgens hemzelf 'technisch gezien' door een officier van justitie als 'verkrachting' uitgelegd kan worden.

De analist vertelde dat hij op stap was geweest met twee vrouwen. "We zijn weggegaan en die juffrouw lag bewusteloos op een bank, er stond zo'n grote kaars, die hebben we erin gestopt en we zijn weggegaan. Daar zou je nu een gevangenisstraf voor krijgen."

In een volgende uitzending paste hij deze verklaring iets aan. 

Boze reacties

De uitspraken van tafelgenoten in de uitzending leidden tot veel boze reacties. Onder anderen Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, sprak zich vernietigend uit over het fragment.

Tafelgenoten René van der Gijp en Steven Brunswijk grapten in de uitzending met Derksen mee, waarbij onder meer het formaat van de kaars aan de orde kwam. Kijk hier het fragment terug:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De resultaten uit het onderzoek zullen door het OM beoordeeld worden op hun 'strafrechtelijke relevantie'. "Daarbij moeten we rekening houden met verjaringstermijnen", schrijft het OM. "Die termijnen hangen af van de aard en de context van en het moment waarop een strafbaar feit gepleegd zou zijn."

Lees meer over
Johan Derksen