Minister komt met masterplan: lezen, rekenen en taal moeten veel beter

Er komen speciale teams met onderwijsexperts die scholen gaan helpen om basisvaardigheden als lezen en rekenen bij leerlingen te verbeteren. Dat is de kern van een grootschalig plan van minister Dennis Wiersma van Onderwijs dat vandaag gepresenteerd wordt. Tienduizenden kinderen zouden ermee geholpen zijn.
De teams bestaan uit onderwijsexperts en kunnen op scholen in het primair en voortgezet onderwijs worden ingezet. Ze moeten onder meer de werkdruk bij leerkrachten wegnemen, maar zijn er vooral om leerlingen extra kennis bij te brengen. En bijvoorbeeld om het leesplezier bij kinderen te stimuleren.
Volgend schooljaar
Het is de bedoeling dat de teams tienduizenden kinderen gaan helpen. De basisvaardigheden waaraan gaat worden gewerkt zijn taal, rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid. Het masterplan moet tijdens het volgende schooljaar, 2022-2023, in werking treden.
Wiersma noemt leraren 'misschien wel de belangrijkste schakel in de ontwikkeling van kinderen'. "Ze bieden een luisterend oor als kinderen worden gepest of thuis niet veilig zijn. En ze leren kinderen bijvoorbeeld in de meest brede zin van het woord hoe de wereld om hen heen in elkaar zit."
Meer focus
Maar dat is niet genoeg, vindt de minister, die erop hamert om de basis steviger aan te pakken: "Mensen kunnen in hun leven simpelweg niet zonder goed kunnen lezen, rekenen of weten hoe de (online-) wereld werkt. Of je nu een sollicitatiebrief moet schrijven, je bankzaken wil doen, of bijvoorbeeld weloverwogen wilt stemmen."
Wiersma's plan voorziet erin om leraren en schoolleiders 'beter en gerichter' te helpen om leerlingen op die basisonderdelen te verbeteren. "Dit is geen kwestie van meer werk, maar van meer focus."
Het plan werd bedacht omdat er grote zorgen zijn over onder meer het niveau van lezen, schrijven en rekenen van kinderen. Dat is in de afgelopen jaar flink gedaald ten opzichte van andere landen. Stonden Nederlandse leerlingen 15 jaar geleden nog aan de Europese top, de laatste jaren zakken ze steeds verder weg in de lijstjes.
'Dramatisch'
De Inspectie van het Onderwijs kwam vorige maand met een rapport waarin zorgelijke conclusies werden getrokken over de staat van het onderwijs. "Het is dramatisch maar er is ook iets aan te doen", zei inspecteur-generaal Alida Oppers bij het verschijnen van het rapport.
Reactie PO-Raad:
De PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, is blij met het plan van Wiersma, die heeft 'geluisterd naar de wensen van het onderwijsveld'. De raad gaat bij zijn leden ideeën peilen hoe het plan vormgegeven kan worden. Voorzitter Freddy Weima hierover: “Het is belangrijk dat schoolorganisaties een belangrijke stem hebben in de verdere uitwerking van dit plan. Zij moeten het uiteindelijk gaan doen.”