'Ongekende stijging'

Huur voor scheefwoners soms met tientallen procenten omhoog

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHuur voor scheefwoners soms met tientallen procenten omhoog
RTL

Bij de Woonbond komen tientallen klachten binnen van scheefwoners die per 1 juli geconfronteerd worden met forse huurverhogingen. Soms gaat het om stijgingen van 20 tot 30 procent in één keer. "Dit zijn ongekende huurstijgingen voor huurders in de sociale sector."

Een huurstijging van 39,6 procent, van 252 euro naar 352 euro per maand. Marcel Trip van de Woonbond ziet wel vaker flinke huurverhogingen voorbijkomen. Maar zo'n groot verschil van de ene op de andere maand is ongekend, zegt hij tegen RTL Nieuws.

"Toen in 2013 de inkomensafhankelijke huurverhoging werd ingevoerd was 6,6 procent stijging het maximale, deze stappen zijn dus extreem", zegt Trip. "Deze sprongen hebben we nog niet eerder meegemaakt in de sociale sector."

Aantal scheefwoners daalt

Niet alle huurders worden met deze stijging geconfronteerd. Het gaat om huurders met een hoog inkomen die in in een sociale huurwoning wonen. De zogenaamde scheefwoners, ook al gebruikt de Woonbond die term liever niet. 

"Huurders moeten extra loon inleveren bij de huisbaas, kopers krijgen bij meer inkomen juist een hogere lening, gesubsidieerd door de hypotheekrenteaftrek."

Corporaties pakken scheefwoners nauwelijks aan, zelfs niet nu het kan
Lees ook

Corporaties pakken scheefwoners nauwelijks aan, zelfs niet nu het kan

Hoewel deze groep in omvang is gedaald tot 205.000 huishoudens, wil het kabinet dat deze groep een 'passende' huur gaat betalen. Met deze huurverhoging worden huurverlagingen voor arme mensen betaald of kunnen woningcorporaties meer investeren in duurzaamheid, is de gedachte. 

De hoop is ook dat een hogere huur een stimulans is voor scheefwoners om een woning in de vrije sector te zoeken, al blijkt uit onderzoek dat dit nauwelijks gebeurt.

Zwaarste maatregelen tot nu toe

De politiek heeft scheefwonen al ruim tien jaar op de korrel, maar vanaf 1 juli gaan de zwaarste maatregelen in die tot op heden zijn bedacht. Woningcorporaties krijgen dan de mogelijkheid de huur voor voor scheefwoners flink op te schroeven: 50 euro voor hoge middeninkomens of zelfs 100 euro voor huishoudens met een hoog inkomen (vanaf 75.396 euro) met een sociale huurwoning.

Eerder werd uit onderzoek van brancheorganisatie Aedes duidelijk dat zes op de tien corporaties geen gebruik maken van deze maatregel. Maar de scheefwoners die wel met de inkomensafhankelijke huurverhoging geconfronteerd worden, zien hun huur soms met tientallen procenten stijgen, blijkt uit een inventarisatie van de Woonbond.

De maatregel stond aangekondigd in het regeerakkoord, in combinatie met een huurverlaging voor armere huishoudens, de zogenaamde 'dure scheefhuurders' die eigenlijk te veel huur betalen in relatie tot hun inkomen.

Zo meldde zich een sociale huurder van wie de huur omhoog gaat van 368 naar 468 euro per maand, een stijging van ruim 27 procent. Een andere corporatiehuurder raadpleegde de Woonbond vanwege een huurstijging van 409 naar 509 euro (plus 24 procent). Volgens de Woonbond zijn de afgelopen weken tientallen meldingen binnen gekomen van huurders die geconfronteerd worden met de maatregel.

Mensen in de knel

Ook veel sociale huurders in de hogere prijsklassen, met een huur van 1000 euro of meer, komen in aanmerking voor de inkomensafhankelijke huurverhoging. "Daar nog eens 50 of 100 euro bovenop, naast de stijgende kosten voor energie en boodschappen, brengt mensen in de knel", zegt Trip. 

Voor vrijesectorwoningen is de huurstijging dit jaar beperkt tot 3,3 procent. Op de site van de Woonbond kunnen huurders een checklist invullen om te controleren of hun huurverhoging aan de regels voldoet. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Hugo de JongeJeroen WetzelsAedesWoonbondScheefwonenSociale huurwoningHuurwoningAmsterdam