Vakantieperiode

Deze zomer meer dodelijke ongelukken van Nederlanders op vakantie

Door Agnes de Goede··Aangepast:
RTL

De afgelopen weken zijn opmerkelijk veel Nederlanders tijdens hun vakantie om het leven gekomen. Instanties zien drukte vanwege mensen die hulp vragen vanwege het overlijden van een dierbare in het buitenland. "Een sterfgeval heeft veel impact en in het buitenland is die nog groter omdat er veel extra zaken op mensen afkomen. We zien veel ontreddering."

Een 19-jarige Nederlander overleed vorig weekend tijdens een wandeling in Italië. In de Franse Ardèche kwam kort daarna een echtpaar om het leven bij een val van een rots. Een 52-jarige Nederlander is overleden tijdens het wakeboarden op het Italiaanse meer Lago d’Iseo. En afgelopen dinsdag kwam nog een ervaren bergbeklimmer in de Zwitserse Alpen om het leven. 

Hulpverzoeken

Het is een kleine greep uit de dodelijke ongelukken in het buitenland in de afgelopen tijd. Vooral het aantal ongelukken met wandelaars in de bergen valt dit jaar op, zo erkent ook de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.  Na twee jaar corona gaan miljoenen mensen weer 'gewoon' op vakantie en ook dan kan het leven abrupt eindigen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er dit jaar 332 Nederlanders zijn overleden in het buitenland waarbij consulaire hulp is verleend. In de maand juli waren dat er 40. Consulaire hulp wordt verleend als nabestaanden hulp nodig hebben of als justitie betrokken is bij het overlijden.

Ter vergelijking: vorig jaar waren dat 283 aanvragen (tot en met augustus van dat jaar). In 2020: 271 en in 2019 stond de teller tot en met augustus op 278 aanvragen. De ANWB laat desgevraagd weten jaarlijks 'enkele honderden Nederlanders' hulp te verlenen in het buitenland vanwege een overlijden.

Dirk van Vuure
Dirk van Vuure

Bij Van der Heden Internationaal Rouwvervoer en Uitvaartverzorging in Hilversum is het druk vanwege de vakantieperiode. Het bedrijf staat elke dag mensen bij in het buitenland vanwege een overlijden van een dierbare. 

"Het is druk", zegt eigenaar Dirk van Vuure. Ons land telt een handjevol van dit soort bedrijven die gespecialiseerd zijn in repatriëring van overledenen. "Statistisch gezien gaan een hoop mensen op pad en dat betekent automatisch dat er ook meer overlijdensgevallen zijn. Mensen stappen op vakantie zeker wat meer uit hun comfortzone, maar het is soms ook pech dat mensen komen te overlijden."

Administratieve rompslomp

Van Vuure vertelt dat zijn team papierwerk in orde brengt. "We regelen documenten die nodig zijn om de overledene naar Nederland te kunnen vervoeren zodat hier de uitvaart plaats kan vinden. We regelen chauffeurs voor het vervoer terug. Er is vaak veel papierwerk als justitie om de hoek komt kijken vanwege bijvoorbeeld een ongeluk."

Van Vuure ziet vaak ontreddering bij nabestaanden. "Er is vaak behoefte aan hulp. Een overlijden is al impactvol en dat is het extra als het ook nog eens in een vreemd land gebeurt. Vaak zijn zaken in het buitenland anders of minder goed geregeld dan in Nederland. In veel landen is meer bureaucratie als je iets moet regelen. Soms zijn er ook taalproblemen in een toch al vreemde omgeving." 

Vijf dagen voor terugkeer

De gemiddelde terugkeer van een overledene wisselt per land. "In Europa is dat gemiddeld vijf werkdagen. Buiten Europa kan dat langer duren, tot enkele weken zelfs."

Zoals in Amerika bijvoorbeeld. "Vanwege corona zijn veel overheidsgebouwen niet fysiek open. Het regelen van de benodigde documenten duurt daardoor stukken langer."

Als een overledene teruggevlogen wordt dan wordt dit beschouwd als vracht. "De afhandeling verloopt dan ook zoals dat bij vracht het geval is. Dat betekent dat de overledene pas een paar uur na landing beschikbaar is om verder vervoerd te worden."

Van Vuure adviseert altijd een reisverzekering te nemen zodat je verzekerd bent voor de hulp.

Nadine uit Apeldoorn

Bruno en Mélanie uit Apeldoorn verloren zes jaar geleden hun 15-jarige dochter Nadine in Turkije. De tiener viel van een rots toen die plots afbrak.  De ouders kregen consulaire hulp van Buitenlandse Zaken en een adviseur via hun reisorganisatie. "Zij is met al onze afspraken mee geweest, om de gesprekken te vertalen. Ook kregen we een adviseur die alle bureaucratische stappen voor ons regelde."

Nadine werd slechts 15 jaar. © Eigen foto
Nadine werd slechts 15 jaar.

Bruno: "Er komt veel bij kijken. Waar zet je wel en niet je handtekening? Je moet goed opletten, ook in zo'n situatie. We hebben veel met de Turkse mensen moeten regelen. Niet iedereen sprak goed Engels, maar de mensen waren ontzettend behulpzaam."

Vier dagen

Het lichaam van Nadine werd na vier dagen met een vrachtvliegtuig naar Nederland gebracht. "We werden op Schiphol ontvangen in een speciaal zaaltje. Vrijwilligers hadden eten en drankjes gehaald. Daar zagen we voor het eerst onze familie en bekenden. Dan kun je je verdriet delen met je geliefden en eindelijk aan je rouw gaan beginnen." 

Lees meer over
DoodVakantieRampen en ongevallen