'6000 vierkante kilometer'

Er is door Oekraïne nóg meer grondgebied teruggewonnen, stelt Zelenski

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AP / Kostiantyn LiberovEr is door Oekraïne nóg meer grondgebied teruggewonnen, stelt Zelenski
RTL

De opmars van het Oekraïense leger verloopt voortvarend, meldt president Volodimir Zelenski. In een videoboodschap zei hij gisteravond dat zeker 6000 vierkante kilometer grondgebied is heroverend. Hoewel zijn bewering niet exact te controleren valt, wijst alles er wel op dat Russen zich op verschillende plekken terugtrekken.

Bekijk hier een stuk van zijn videoboodschap terug.

In het zuiden en oosten van Oekraïne hebben de Oekraïense strijdkrachten zeker 6000 vierkante kilometer grondgebied teruggewonnen, beweerde president Volodimir Zelenski gisteravond.

Afgelopen weekend meldde de top van het Oekraïense leger nog dat het om 3000 vierkante kilometer ging. Ter vergelijking: de provincie Utrecht heeft een oppervlakte van ruim 1500 vierkante kilometer. 

Falen Russisch leger dringt ook in eigen land door: kritiek uit alle hoeken
Lees ook

Falen Russisch leger dringt ook in eigen land door: kritiek uit alle hoeken

Het valt niet met zekerheid te zeggen of Zelenski gelijk heeft. Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, bevestigde gisteren wel dat de Oekraïense strijdkrachten 'aanzienlijke vooruitgang' hebben geboekt. Hij zei daar wel bij dat de herovering op de Russen nog maar net begonnen is. 

'Bevrijding gaat door'

"De bevrijding van plaatsen onder Russische bezetting in de regio's Charkov en Donetsk gaat door", zei de generale staf van de Oekraïense troepen gisteren al in een update. "Oekraïense strijdkrachten krijgen de volledige controle over deze plaatsen terug. Russische troepen verlaten hun positie gehaast en slaan op de vlucht."

Volgens Zelenski zouden zelfs zoveel Russen als krijgsgevangene zijn vastgezet dat er geen plek meer is voor nog meer Russische troepen. Deze bewering valt niet te controleren. 

Een einde van de oorlog lijkt voorlopig nog niet in zicht, stelde de Amerikaanse minister Blinken. Daarvoor zijn er nog teveel Russische troepen aanwezig in Oekraïne. 

Ook in eigen land dringt het falen van het Russische leger door en komt de kritiek uit alle hoeken. Meer daarover kan je in dit artikel lezen.

Stappen in oorlogstijd. Dat lijkt tegenstrijdig, maar in de Oekraïense hoofdstad Kiev openen steeds meer clubs langzaam de deuren. Jongeren proberen de draad weer op te pakken, daar hoort uitgaan bij. Maar de oorlog is nooit ver weg.
Lees meer over
Volodymyr ZelenskyOorlog in OekraïneOekraïneRusland