Voorstel Amnesty

Ruime meerderheid voor compensatie arbeiders WK voetbal

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPRuime meerderheid voor compensatie arbeiders WK voetbal
RTL

Zeven op de tien Nederlanders steunt het voorstel van Amnesty International dat de wereldvoetbalbond FIFA de WK-opbrengsten gebruikt om arbeidsmigranten te compenseren die werden uitgebuit bij de voorbereidingen van het toernooi in Qatar. Ook de KNVB zegt het plan te steunen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International liet in Nederland en veertien andere landen wereldwijd opiniepeilingen uitvoeren naar compensatie van arbeiders.

Ruim twee derde van de mensen wil dat de KNVB zich publiekelijk uitspreekt over de mensenrechtenkwesties die samenhangen met het WK 2022 in Qatar, waaronder compensatie voor arbeidsmigranten. FIFA moet voor het begin van het WK op 20 november 2022 een compensatieprogramma opzetten, vinden zij.

Wereldwijd onderzoek

De opiniepeiling in Nederland was onderdeel van een wereldwijd onderzoek in vijftien landen, uitgevoerd in opdracht van Amnesty International. Het onderzoek toont aan dat 73 procent van de volwassenen in de onderzochte landen het voorstel steunt dat de FIFA arbeidsmigranten moet compenseren die bij de voorbereidingen van het WK voetbal 2022 in Qatar hebben geleden. Deze steun is nog groter onder mensen die zeggen dat ze ten minste één wedstrijd tijdens het WK gaan kijken (84 procent).

Amnesty: FIFA moet 440 miljoen dollar aan arbeidsmigranten geven
Lees ook

Amnesty: FIFA moet 440 miljoen dollar aan arbeidsmigranten geven

De poll, uitgevoerd door You Gov onder 17.477 volwassenen, laat ook zien dat twee op de drie ondervraagden willen dat hun nationale voetbalbonden zich publiekelijk uitspreken over de mensenrechtenkwesties die samenhangen met het WK voetbal 2022 in Qatar, en dat zij steun uitspreken voor compensatie voor arbeidsmigranten.

"Deze resultaten geven een duidelijke boodschap aan de voetballeiding. Over de hele wereld zijn mensen eensgezind in hun wens om de FIFA stappen te laten ondernemen en iets te doen aan het lijden van de arbeidsmigranten in Qatar. En ook in Nederland wil het overgrote deel van de mensen dat de KNVB een veel duidelijker standpunt hierover inneemt", zegt Dagmar Oudshoorn van Amnesty International.

Werkgroep

De KNVB zegt het pleidooi van Amnesty voor compensatie van de arbeidsmigranten te steunen. De bond heeft los daarvan via een Europese werkgroep opnieuw aangedrongen bij wereldvoetbalbond FIFA op de noodzaak van compensatie en betere juridische ondersteuning voor arbeidsmigranten in Qatar.

De FIFA had na een bezoek van de werkgroep van de UEFA aan Qatar in juni van dit jaar toegezegd te reageren, maar dat is nog niet gebeurd, meldt de KNVB. Daarop heeft de werkgroep, waarin de KNVB een van de voortrekkers is, een brief gestuurd naar de wereldvoetbalbond waarin die zo snel mogelijk duidelijkheid vraagt.

In een reactie op de opiniepeiling van Amnesty International wijst de KNVB erop dat het zich al bij de toewijzing van het WK in 2010 heeft uitgesproken en geen voorstander was van Qatar als gastland. "Over de mensenrechtensituatie hebben wij ons veelvuldig uitgesproken, zowel in interviews in de pers, als toen we de petitie in ontvangst namen van #CancelQatar", meldt de bond.

Nederlands elftal 

De KNVB zegt zich ook al geruime tijd in te spannen om de situatie van de arbeidsmigranten in Qatar te verbeteren. Hiervoor heeft de voetbalbond gesproken met het organisatiecomité van het WK, FIFA, de ambassade en autoriteiten in Qatar en de internationale vakbonden.

Het Nederlands elftal kondigde eind augustus aan bij het komende WK met een 'maatschappelijke actie' te komen die is gericht op de verbetering van de positie van arbeidsmigranten in Qatar. Hoe die actie er precies uit gaat zien, is nu nog niet duidelijk, vertelde Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, op een bijeenkomst in Zeist.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Amnesty InternationalWK voetbalMensenrechtenQatar