Minder uit eten

Wintersport dit jaar flink duurder, niet minder boekingen: 'Wel bezuinigingen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWintersport dit jaar flink duurder, niet minder boekingen: 'Wel bezuinigingen'
RTL

Wie komende winter naar de sneeuw wil, ziet dat niet alleen de prijzen voor het hotel zijn gestegen, maar ook een kaartje voor de skilift én de prijs voor een biertje bij de après-ski. Wintersport in het Alpengebied is tussen de 8 en 10 procent duurder geworden.

De prijzen voor de skilift stijgen in sommige skigebieden in Oostenrijk met 10 procent als gevolg van de energiecrisis. In verschillende regio's verwachten exploitanten van kabelbanen een gemiddelde prijsstijging van ongeveer 8 procent aan het begin van het wintersportseizoen. Dat zegt het Oostenrijkse persbureau APA na een enquête.

In St. Anton in Tirol, het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk, kost een dagkaart nu 67 euro in plaats van 61 euro. In de provincie Salzburg zullen de ticketprijzen in de grote wintersportgebieden tussen 6,5 en 11 procent stijgen.

Stoelverwarming uit

De kabelbaanexploitanten willen elektriciteit besparen, bijvoorbeeld door hun liften langzamer te laten draaien. Franz Hörl, van de Oostenrijkse Kamer van Koophandel, erkent dat het lastig is om maatregelen te nemen zonder de vakantiebeleving van de gasten te bederven.

Mag een werkgever je verbieden om op wintersport te gaan?
Lees ook

Mag een werkgever je verbieden om op wintersport te gaan?

Hörl denkt dat exploitanten het moeilijk zullen vinden om energiebesparende keuzes te maken zoals de stoelverwarming uitzetten of bijvoorbeeld minder skiavonden te organiseren.

Niet alle prijzen bekend

Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging ziet de prijsstijging niet alleen in Oostenrijk. In het hele Alpengebied ziet hij een verhoging van de prijzen tussen de 8 en 10 procent. "Dat is met de huidige omstandigheden te verwachten."

Normaal zijn de prijzen voor een skipas of voor een hotel lang van tevoren bekend, dit jaar is dat anders. "Ondernemers in de skigebieden weten niet precies waar ze aan toe zijn. Het is nog niet bij iedereen bekend wat ze moeten betalen voor hun energie. Een kleine misrekening door nu al een prijs vast te zetten, kan behoorlijke consequenties hebben."

Op zoek naar zekerheid

De energie zit niet alleen in de skilift, maar ook in de pistenbully's, de sneeuwkanonnen en de schijnwerpers voor het avondskiën. "De ondernemers zoeken naar een bepaalde zekerheid om hun kosten te dekken zonder mensen weg te jagen", zegt De Graaf.

Uit recent onderzoek van de Nederlandse Ski Vereniging blijkt dat het aantal boekingen van Nederlanders naar wintersportgebieden nu ver boven het niveau ligt van voor corona. Daar heeft De Graaf een verklaring voor: "Mensen willen na al die coronajaren op vakantie. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat mensen van plan zijn tijdens hun wintersport minder geld uit te geven in restaurants en op de piste."

Vroeg boeken loont

Wintersporters laten zich dus niet tegenhouden door de hoge prijzen. De vroegboekkortingen die er nu zijn, kunnen volgens De Graaf zeker lonen. "Als je nu al weet wanneer je op wintersport wilt, is het interessant om naar de huidige pakketprijzen van de touroperators te kijken. Zij hebben al prijsafspraken gemaakt met de skigebieden en de accommodaties."

"Normaal zijn december en januari de belangrijkste boekingsmaanden, maar niemand weet wat de energieprijzen in die maanden zullen zijn. De prijzen voor de last-minuteboekers kunnen dit jaar dus hoger uitvallen."

Geen wintersport? Enorm omzetverlies

Elke week dat er in Oostenrijk niet gewintersport kan worden, betekent dat een omzetverlies van 800 miljoen euro, zei de Oostenrijkse minister van Financiën vorig jaar. Bekijk hieronder de video die we vorig jaar maakten over corona, het toerisme en de wintersport:

Lees meer over
WintersportEnergiecrisisInflatieOostenrijkFrankrijkItalië