Torenhoge rekening

Steunpakket voor mkb: helft gestegen energiekosten vergoed

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPSteunpakket voor mkb: helft gestegen energiekosten vergoed
RTL

Het kabinet komt bakkers en andere mkb-bedrijven tegemoet die veel energie gebruiken en gebukt gaan onder de torenhoge energieprijzen. Zij krijgen de helft van de gestegen energiekosten vergoed. Deze vergoeding gaat gelden als een ondernemer meer dan 12,5 procent van zijn omzet moet betalen aan energiekosten. De vergoeding loopt tot maximaal 160.000 euro per ondernemer.

De Tegemoetkoming Energiekostenregeling (TEK) gaat gelden voor ondernemingen met maximaal 250 medewerkers, die veel energie verbruiken en daar weinig aan kunnen veranderen. De maatregel loopt vanaf november dit jaar tot eind 2023.

Het kabinet verwacht dat enkele tienduizenden bedrijven gebruik kunnen maken van de tegemoetkoming waaronder bakkers, productielocaties en werkplaatsen. Het kabinet zet 3,1 miljard euro opzij voor de steun.

Flink deel omzet

Een van de voorwaarden van de regeling wordt dat een flink deel van de omzet bestaat uit energiekosten. De ondergrens om aanspraak te maken op de regeling wordt 12,5 procent van de omzet. De maatregel gaat gelden als gas duurder wordt dan 1,19 per kuub en 0,35 euro per kilowattuur elektriciteit. De overheid betaalt dan de helft van de stijging boven die prijs.

Ook moeten ondernemers een jaarlijks verbruik hebben dat hoger is dan 5.000 kuub gas of 50.000 kilowattuur elektriciteit.

Energie-intensieve industrie wil nu echt geld zien van kabinet
Lees ook

Energie-intensieve industrie wil nu echt geld zien van kabinet

Er gaat wel een plafond gelden voor de steun: een maximum van 160.000 euro per bedrijf. Ook landbouwbedrijven zoals tuinders vallen onder de regeling, maar voor hen geldt vanwege Europese regels een lager maximum bedrag per onderneming van 62.000 euro.

Overbrugging

Omdat Europa nog toestemming moet geven voor de regeling, kan openstelling duren tot het tweede kwartaal van 2023. Energie-intensieve mkb’ers die nu al in acute problemen zitten kunnen een verzoek voor uitstel van het betalen van belasting indienen. Daar zal soepel mee worden omgegaan.

Ook zijn financiële dienstverleners, zoals banken, bereid gevonden om sneller en soepeler om te gaan met aanvragen voor voorschotten van bedrijven die later aanspraak op de regeling kunnen maken.

Volgens woordvoerder Bart van Leeuwen van de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) zijn er met het kabinet geen afspraken over gemaakt of banken rente zullen gaan berekenen over die voorschotten, maar 'het ligt wel voor de hand dat ze dat zullen doen'. De overheid staat immers niet garant, zodat banken het risico lopen dat mkb-bedrijven in de tussentijd toch omvallen en banken hun geld kwijt zijn, aldus Van Leeuwen. Voorwaarde om een voorschot te verlenen is ook dat een bedrijf in de kern gezond is.

Winkeliers ontevreden

Winkeliersbranchevereniging INretail is ontevreden over de regeling van het kabinet. De regeling, die in april ingaat, komt volgens de vereniging veel te laat. "Tussen nu en 1 april zijn we haast zes maanden verder", aldus een woordvoerder. "De nood is juist nu aan de man en wordt per maand urgenter. Het gaat er juist om dat bedrijven door de winter heen worden geholpen."

INretail vindt de regeling in zijn huidige vorm dan ook 'jammerlijk'.

De branchevereniging wijst er verder op dat veel andere kosten op 1 januari omhooggaan en dat die stijgingen door de hoge inflatie ook groter zullen zijn dan in andere jaren. "De koudste periode komt er nu aan en in april is het al weer bijna lenteweer als de regeling van kracht wordt."

Discussie ministeries

De betrokken ministeries, zoals Financiën en Economische Zaken, waren het deze week lang oneens over de exacte percentages van de regeling. Een van de punten van discussie was nog tot welk bedrag de gestegen kosten zullen worden vergoed.

Steun voor huishoudens

Veel bakkers hebben het de afgelopen maanden steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen, omdat ze veel gas gebruiken en de gasrekening is geëxplodeerd. Sommige tuinders zijn al gestopt met telen omdat de rekening om de kas te verwarmen te hoog wordt.

Begin deze maand kwam het kabinet al met steun voor huishoudens die de energierekening niet meer kunnen betalen. Er was meer tijd nodig om een regeling uit te werken voor het energie-intensieve midden- en kleinbedrijf.

Bakker Jaap heeft slapeloze nachten door torenhoge energieprijzen.
Lees meer over
Micky AdriaansensMinisterie van Economische Zaken en KlimaatMinisterie van FinanciënEnergiecrisisOverheidssteunEnergierekening