Nieuwe samenwerking

Weer helpen ze elkaar: 9000 Russen naar Belarus

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Associated Press / Ramil SitdikovWeer helpen ze elkaar: 9000 Russen naar Belarus
RTL

President Aleksandr Loekasjenko van Belarus meent dat Oekraïne zijn land wil aanvallen en daarom is hij een militair samenwerkingsverband met Rusland aangegaan voor een zogenoemde 'grensbewakingseenheid'. Een woordvoerder van het Belarussische ministerie zegt nu dat het gaat om 9000 Russen die naar Belarus gaan.

Volgens Belarus is de samenwerking 'puur defensief'. Maar er wordt gevreesd dat de troepen zich in Oekraïne zouden voegen bij de al actieve groepen daar. Het Russische leger verliest in Oekraïne steeds meer grondgebied.

Eerder dit jaar inval vanuit Belarus

Volgens Loekasjenko bovendien zouden in Polen, Litouwen en Oekraïne terroristen zich voorbereiden om aanslagen in Belarus te plegen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Belarus is politiek en financieel afhankelijk van zijn belangrijkste bondgenoot Rusland. Loekasjenko stond Russische troepen eerder dit jaar toe om Oekraïne vanuit Belarus aan te vallen. Om die reden hebben veel westerse landen Belarus net als Rusland gesanctioneerd voor de invasie in Oekraïne.

Belarus ook in de aanval?

De Belarussische journalist Hanna Liubakova zei eerder tegen RTL Nieuws dat ze de samenwerking een 'absoluut een escalatie' vond. "Loekasjenko biedt al grond aan om raketten af te vuren, Rusland gebruikt de Belarussische infrastructuur en er worden ook tanks geleverd. Deze nieuwe ontwikkeling is een teken dat Loekasjenko meer en meer deze oorlog ingetrokken wordt."

Troepenopbouw Rusland en Belarus: 'Loekasjenko steeds verder oorlog ingetrokken'
Lees ook

Troepenopbouw Rusland en Belarus: 'Loekasjenko steeds verder oorlog ingetrokken'

Maar of dat daadwerkelijk betekent dat er een nieuw aanvalsfront komt in het noorden van Oekraïne? Liubakova denkt dat Rusland daar niet de middelen voor heeft. En defensiespecialist Patrick Bolder van het Haagse Centrum voor Strategische Studies denkt dat Loekasjenko zich niet aanvallend zal mengen in de oorlog. 

Middelen en munitie

Bolder: "Hij is meer een bevoorrader dan dat hij zelf zal vechten. Poetin krijgt zo weer meer middelen en munitie, maar dat zal hooguit de oorlog verlengen. Ik denk niet dat het echt verandering brengt."

De vraag is: waarom helpt Loekasjenko de Russen telkens? Bolder legt uit dat de Belarussische dictator nog in het zadel zit dankzij Poetin. "Het Russische leger heeft hem geholpen toen er protest tegen hem was. Dus hij is schatplichtig aan Poetin. Maar Loekasjenko zit in een moeilijk parket. Als hij Poetin weigert, dan is zijn eigen positie wankel. Escaleert hij de oorlog, dan komt er mogelijk een opstand in Belarus."

Lees meer over
Oorlog in OekraïneBelarusOekraïneRusland