'Niet voor 1 juli'

Surinaamse commissie: in december excuses slavernijverleden 'overhaast'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Klaas FopmaSurinaamse commissie: in december excuses slavernijverleden 'overhaast'
RTL

De voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS), Armand Zunder, is niet blij met de 'plotselinge haast' die de Nederlandse regering heeft met het maken van excuses voor het slavernijverleden. Volgens Zunder is het van belang dat alle betrokkenen hierover meepraten. Daarom wil hij dat de excuses op zijn vroegst op 1 juli 2023 worden gemaakt.

Dat schrijft de Surinaamse krant De Ware Tijd. "Dit is een eenzijdige Nederlandse actie met een groot risico op mislukking. Het risico is dat de nazaten van de inheemsen en tot slaaf gemaakten de excuses weer niet zullen accepteren", zegt Zunder.

Volgens hem moet eerst goed worden gedefinieerd waarvoor precies excuses zal worden aangeboden. "Ook moeten de nazaten van de slachtoffers akkoord gaan met de spijtbetuiging." Zij moet daarbij betrokken worden, vindt Zunder.

1 juli op zijn vroegst

De Nederlandse ambassadeur is door Zunder op de hoogte gebracht van de wens om de excuses op z'n vroegst op 1 juli 2023 te maken. Dat minister Weerwind (Rechtsbescherming) namens de regering excuses zal maken in Suriname valt ook verkeerd. De bewindsman is van Surinaamse afkomst. "Hij wordt misbruikt en ik hoop dat hij zich niet leent voor deze zaak", zegt de commissievoorzitter.

Historische stap: kabinet gaat excuses maken voor slavernijverleden
Lees ook

Historische stap: kabinet gaat excuses maken voor slavernijverleden

Premier Mark Rutte wilde gisteren nog niet bevestigen dat Weerwind de persoon is die namens de regering in Suriname excuses zal aanbieden. Hij kon alleen bevestigen dat er 'iets' gaat gebeuren op 19 december. 

Zunder en de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme willen dat de koning, als symbolisch hoofd van de regering, excuses maakt. Daar wilde Rutte niet in meegaan. Volgens de premier past het niet bij de rol van de koning om zich te mengen in een 'controversieel' onderwerp.

Lees meer over
Franc WeerwindKoning Willem-AlexanderMark RutteSlavernijSuriname