Vooral lage gebieden

Loopt de wintersport gevaar door klimaatverandering? 'Steeds minder sneeuwzeker'

Door Lene Makkink··Aangepast:
© Sachelle Babbar / ZUMA Press WireLoopt de wintersport gevaar door klimaatverandering? 'Steeds minder sneeuwzeker'
RTL

Zonder sneeuw is het lastig skiën, maar het lijkt erop dat ons een sneeuwarme toekomst te wachten staat. We moeten er rekening mee houden dat tegen het einde van deze eeuw nog maar 15 procent van de skigebieden in de Tiroler Alpen in Oostenrijk over is. Ook wintersportgebieden in andere landen kunnen tegen die tijd mogelijk niet meer open.

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach, zei gisteren al bezorgd te zijn over de toekomst van de Winterspelen. Door klimaatverandering zouden volgens hem tegen 2050 50 à 60 procent van alle wintersportgebieden in Europa niet meer bestaan.

En dat betekent slecht nieuws voor de wintersportliefhebbers. Bart Verheggen, klimaatexpert van RTL Nieuws, zegt daarover: "Het wordt steeds minder sneeuwzeker in veel skigebieden. Er moet nu al veel sneeuw kunstmatig aangemaakt worden."

Klimaatverandering bedreigt Winterspelen, IOC maakt zich zorgen
Lees ook

Klimaatverandering bedreigt Winterspelen, IOC maakt zich zorgen

Kunstsneeuw is alleen geen wondermiddel: "Als er geen sneeuw is kun je het aanvullen met sneeuwkanonnen, maar dan moet het nog steeds rond het vriespunt zijn." Dat zegt Bas Amelung, universitair docent aan de Universiteit Wageningen (WUR).

Laaggelegen skigebieden hebben volgens Amelung een bepaalde duur van een wintersportseizoen nodig om geld te verdienen. Als er minder sneeuwzekerheid is, wordt dat steeds lastiger. "Als dat een keer een seizoen niet lukt, overleven ze dat wel. Maar als het vaker gebeurt, kunnen ze het op een gegeven moment niet meer bolwerken."

Verschillen per gebied

Je hoeft je skispullen niet meteen te verkopen, want de toekomst van de wintersportgebieden verschilt per gebied. Dat heeft onder andere te maken met de verschillen in hoogte. "Laaggelegen gebieden zullen binnenkort ophouden te bestaan, maar hooggelegen gebieden kunnen nog wel even door", zegt Verheggen.

De Tiroler Alpen in Oostenrijk liggen lager, dus daar is de kans groter dat de mogelijkheid om te skiën verdwijnt door een gebrek aan sneeuw. "Tegen het eind van deze eeuw is nog maar 15 procent van de skigebieden in de Tiroler Alpen over", vertelt Verheggen. Hogere gebieden, bijvoorbeeld in het noorden van Finland, zouden in principe nog een hele poos mee moeten kunnen gaan.

Ook de wintersportgebieden in Zwitserland kunnen voorlopig open blijven. Bas Amelung van de Universiteit Wageningen zegt daarover: "In Zwitserland zijn de bergen het hoogst, dus die zullen het minste last hebben van een gebrek aan sneeuw."

De drie hoogste skigebieden in Europa zijn Zermatt in Zwitserland, Chamonix in Frankrijk en La Grave in Frankrijk. Die gebieden liggen op zo'n 3800 meter hoogte.

Effect toerisme

Wintersport zelf is ook niet heel bevorderlijk voor het klimaat. Toerisme is volgens Amelung goed voor zeker vijf procent van de emissies die klimaatverandering veroorzaken. "Wat ook speelt zijn die sneeuwkanonnen. Die zijn heel water- en energie-intensief", legt hij uit. "Er is in die gebieden niet genoeg water om sneeuw te maken."

Ondertussen draagt toerisme ook bij aan de lokale cultuur. "In die Alpenlanden was de traditie altijd om met je familie naar een nabijgelegen skigebied te gaan en te leren skiën, maar die gebieden zijn vaak laaggelegen. Die verdwijnen langzaam", vertelt Amelung. "Mensen maken zich wel zorgen om de cultuur."

Helemaal stoppen met wintersport is voorlopig in ieder geval niet aan de orde. "De individuele toerist kan niet zo veel aan klimaatverandering doen", zegt Amelung. Hij heeft nog wel een tip voor mensen die zo duurzaam mogelijk op wintersport willen: "Toeristen kunnen er eventueel wel voor kiezen om met de trein naar hun wintersportbestemming te gaan."

Met kerst staan veel mensen urenlang te zwoegen in de keuken om eens goed uit pakken met het kerstdiner. Energiekosten liggen erg hoog op dit moment, dus hoe zorg je ervoor dat je niet veel energie verbruikt?
Lees meer over
Universiteit WageningenWintersportSneeuwKlimaatKlimaatveranderingEditie NL Link in bioZwitserland