Rellen in Brasilia

Honderden aanhangers oud-president Bolsonaro bestormen parlement Brazilië

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

Honderden aanhangers van de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro bestormen vanavond het parlement in de hoofdstad Brasilia, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis. Zij richtten binnen vernielingen aan. De Braziliaanse politie zet traangas in. RTL Nieuws-buitenlandredacteur Fabio Bravo Rebolledo: "In Brazilië bestaat al maandenlang de angst dat dit zou gebeuren."

Het gebied rond het parlement was vanavond afgezet door de autoriteiten, maar de 'bolsonaristen', aanhangers van de rechtse ex-president, braken toch door de veiligheidskordons heen. Op beelden op Twitter is te zien dat ze het gebouw zijn binnengedrongen. Enkelen beklommen zelfs met succes het gebouw om het dak te bereiken.

President Lula veilig

President Lula was tijdens de invasie niet in zijn presidentiële paleis aanwezig. Hij was in de stad Sao Paolo. Het is niet duidelijk of er in het parlementsgebouw politici aanwezig waren tijdens de inval.

Lula heeft inmiddels in een toespraak aangekondigd voor de rest van de maand een 'federale interventie' in het leven te roepen, wat betekent dat federale troepen de veiligheid waarborgen in de hoofdstad. Hij noemde de relschoppers 'fascisten, fanatici' en zei dat er zal worden gestraft 'met de volle kracht van de wet'.

Bolsonaro's afscheid zet Brazilië op scherp: 'Aanslag op Lula dreigt'
Lees ook

Bolsonaro's afscheid zet Brazilië op scherp: 'Aanslag op Lula dreigt'

RTL Nieuws-buitenlandredacteur Fabio Bravo Rebolledo vertelt hoe oud president Bolsenaro er in de aanloop naar de verkiezingen alles aan deed zijn aanhangers te doen geloven dat de verkiezingen gestolen zouden gaan worden. "Zijn boodschap was steeds: als ik verlies is er fraude gepleegd, is er gesjoemeld."

Nadat Lula eind oktober een nipte overwinning boekte op Bolsenaro met 50,9 procent van de stemmen, vocht de partij van laatstgenoemde de uitslag zonder succes aan.

Oproep tot staatsgreep

Daarna volgde nog een laatste toespraak: "Daarin gaf Bolsenaro aan: mijn toekomst ligt in jullie handen. Het leger is het laatste verdedigingsmiddel dat we hebben. Dat was een soort oproep tot een militaire staatsgreep."

Het leger 'koos echter de kant van de democratie', zegt Bravo Rebolledo. "Zo kwam de bal bij de aanhangers te liggen, die nu zelf het heft in handen nemen. Ook bij de inhuldiging was al enorm veel dreiging, van een bomaanslag onder meer. Maar nu is dan toch de bom gebarsten."

Schaart het leger zich achter Lula, houdt het zich afzijdig of kiest het ervoor zelf de chaos onder controle te gaan brengen, is nu de vraag: "Dat is heel spannend nu."

Volgens een fotograaf van persbureau AFP doen de taferelen in Brazilië vanavond denken aan de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021.

De Bolsonaro-aanhangers laten zich gelden in Brasilia omdat ze de beëdiging van de linkse president Luiz Inacio Lula da Silva van een week geleden niet accepteren. Bolsonaro verblijft sinds 30 december in de Amerikaanse staat Florida.

Strafrechtelijk onderzoek

"Deze absurde poging om zijn wil op te leggen via geweld, zal niet slagen", schrijft de Braziliaanse minister van Justitie Flavo Dino op Twitter, die met het woord 'zijn' doelt op Bolsonaro. En: "Er zullen versterkingen komen." De Braziliaanse procureur-generaal heeft al de opening aangekondigd van een strafrechtelijke onderzoek om 'betrokkenen ter verantwoording te roepen'. Het hoofd van de beveiliging in Brasília, Anderson Torres, is inmiddels ontslagen, meldt de lokale gouverneur op Twitter.

Oud-president Bolsonaro leek vastberaden om president te blijven, maar verloor de verkiezingen in Brazilië.
Lees meer over
Jair BolsonaroLuiz Inácio Lula da SilvaLink in bioStaatsgreepBrazilië