Passend onderwijs

Kamer vraagt om extra maatregelen voor thuiszittende kinderen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsKamer vraagt om extra maatregelen voor thuiszittende kinderen
RTL

En weer nam vorig jaar het aantal thuiszittende kinderen toe. Het waren er ruim 20.000, liefst 5000 meer dan het jaar ervoor. De SP wil dat onderwijsminister Wiersma geld beschikbaar stelt voor initiatieven om kinderen te helpen die in het reguliere onderwijs niet kunnen meekomen.

Het lukt maar niet om dat aantal naar beneden te krijgen. Sinds de wet passend onderwijs in 2014 werd ingevoerd, moeten scholen een plek vinden voor kinderen die extra steun nodig hebben. Maar het resultaat is, na bijna negen jaar, dat een recordaantal kinderen thuiszit.

Dat leidt in de Tweede Kamer tot frustratie. De SP vraagt nu om geld waarmee initiatieven voor deze kinderen kunnen worden betaald.

'Elk jaar erger'

"Het wordt elk jaar alleen maar erger", zegt SP-Kamerlid Peter Kwint. "Toen de wet passend onderwijs werd ingevoerd, was de belofte dat we naar nul kinderen zouden gaan die thuiszitten. Nu moeten we constateren dat die wet is mislukt en dat 20.000 kinderen thuiszitten, kinderen die geen onderwijs krijgen, terwijl ze dat vaak wel willen."

Ouders van thuiszittende kinderen wanhopig: 'Politiek moet ingrijpen'
Lees ook

Ouders van thuiszittende kinderen wanhopig: 'Politiek moet ingrijpen'

Er zijn plekken die speciaal zijn bedoeld voor kinderen die anders thuis zouden zitten, van zorgboerderijen tot talentenklassen. Dankzij dit soort initiatieven moeten kinderen betrokken blijven en, als het even kan, weer aan leren toekomen.

Houtbewerken en lassen

Eén van die initiatieven is de creatief-technische werkplaats WALHALLAb, begonnen in Zutphen en inmiddels ook gevestigd in Helmond en Rotterdam. Kinderen en jongeren kunnen hier van alles doen en worden daarin ook uitgedaagd, van houtbewerken en 3D-design tot lassen. Ze worden daarbij begeleid door vakmensen.

Marco Mout bedacht het. "Ik begon met een jongere die thuiszat en die ik ging begeleiden in mijn houtatelier. Ik zag dat dat werkte, en toen ben ik het steeds meer gaan uitbreiden. Je ziet dat kinderen weer energie krijgen en zelfvertrouwen. En dat ze ontdekken wat ze leuk vinden."

De creatieve werkplaats Walhallab.© RTL Nieuws
De creatieve werkplaats Walhallab.

WALHALLAb is zeker geen officiële school. De leerlingen die er komen zijn een mix van jongeren die thuiszitten of juist een moeilijke thuissituatie hebben, maar ook jongeren die graag meer uitdaging willen dan alleen hun schoolwerk. Maar omdat het geen officiële school is, krijgt WALHALLAb ook geen geld.

Mout was één van de mensen die twee weken geleden waren uitgenodigd om hierover te komen spreken in de Tweede Kamer. De SP wil nu dat de minister 'out of the box' gaat denken en geld vrijmaakt voor dit soort initiatieven.

122 miljoen over

Bijvoorbeeld door hiervoor het geld dat op de plank blijft liggen bij regionale samenwerkingsverbanden. Daarin werken schoolbesturen samen om passend onderwijs voor leerlingen te vinden en te bekostigen. Vorig jaar bleef er in totaal 122 miljoen euro over van dit potje.

"Ik noem het een soort rommelpotje waarmee je dit soort ideeën kunt financieren", zegt SP'er Kwint. "En dan zal het zeker gebeuren dat iets een keertje niet blijkt te werken. Maar die gok moeten we dan maar nemen als politiek. Want wat we zien, is dat dit initiatieven zijn waar thuiszitters echt opbloeien, kinderen die eerder depressief thuiszaten. Dus dat geld is daar beter besteed dat dat het op de bankrekening blijft staan bij de samenwerkingsverbanden."

Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) ging deze week zelf op bezoek bij een locatie van Digibende op bezoek waar thuiszitters onder meer leren gamen en programmeren. Hij zegt te onderzoeken of er meer ruimte voor dit soort initiatieven kan komen. Vandaag praat hij hierover met de Kamer.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Socialistische PartijOnderwijsBasisonderwijsKindSchoolkind