'Veelbelovend'

Hoofdimplantaat moet patiënten clusterhoofdpijn helpen tegen pijnaanvallen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Westend61Hoofdimplantaat moet patiënten clusterhoofdpijn helpen tegen pijnaanvallen
RTL

Kleine strookjes folie die elektrische pulsen geven. Een implantaat van een Eindhovense start-up zou hoop moeten bieden aan de ongeveer 17.000 Nederlanders met clusterhoofdpijn. Neuroloog Rolf Fronczek van LUMC is positief over de innovatie: "Soms kan ik nu als behandelaar niks voor ze doen."

Een implantaat, dus. En dat heeft alles te maken met de overprikkeling van het zenuwstelsel; de oorzaak van hoofdpijn. Het implantaat geeft zachte, elektrische prikkels af via een 'papierdunne' folie, wat het evenwicht van het zenuwstelsel moet herstellen.

Zo werkt het

Er worden acht kleine elektrodes op het voor- en achterhoofd geplakt. "Daarna volgt het maatwerk", legt Hubert Martens uit. Hij is de oprichter van het Eindhovense Salvia BioElectronics, het bedrijf achter de innovatie.

Na het plaatsen van de elektrodes wordt gezocht waar de zenuwen liggen door kleine prikkels te geven en het hoofd te onderzoeken. "Voel je tintelingen, dan weten we dat de zenuwen daar liggen", zegt Martens.

Bekijk ook: Zo werkt het implantaat bij clusterhoofdpijn

De bloedvaten rondom de hersenvliezen geven pijnsignalen door. De elektrische pulsen worden gebruikt om via de huid met de hersenen te communiceren, waardoor de pijnscheuten niet doorkomen.

'Veelbelovende innovatie'

Het onderzoek naar het implantaat staat nog in de kinderschoenen. Tot nu toe heeft slechts één persoon de behandeling ondergaan. Dat was een Australische vrouw met hevige aanvallen van clusterhoofdpijn. Volgens Salvia BioElectronics, het Eindhovense bedrijf achter de innovatie, werkt het bij haar. "Maar dat is nog te weinig om echt van een doorbraak te spreken", zegt Hubert Martens.

Toch ziet neuroloog Rolf Fronczek van LUMC het als een 'veelbelovende innovatie'. "Ik zie veel patiënten met zware en frequente hoofdpijn voor wie bestaande medicijnen niet werken", vertelt Fronczek. "Clusterhoofdpijn wordt 'suicide headache' genoemd, het is echt een verschrikkelijke pijn."

Botox tegen migraine: 'Minder expressie, maar wel afname klachten'
Lees ook

Botox tegen migraine: 'Minder expressie, maar wel afname klachten'

"Deze innovatie borduurt voort op een techniek die we nu al inzetten, maar nog erg belastend en duur is", legt hij uit. "Ik hoop dat zo'n innovatie betekent dat het nu patiëntvriendelijker wordt en inzetbaar en betaalbaar voor veel meer patiënten."

Negen mensen

Die techniek heet neuromodulatie. Dat is een behandeling waarbij de zenuwbanen in het ruggenmerg met elektrische stroompjes worden geprikkeld. Ingrijpend en duur dus. Neuroloog Fronczek hoopt dat de Eindhovense innovatie uitkomst kan bieden.

Salvia BioElectronics begint binnenkort met klinische testen bij negen mensen. Daarna wordt het onderzoek grootschaliger uitgevoerd.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
LUMCMigraineInnovatieGezondheidszorgNeurologische aandoeningenEindhoven