Dood Wagnerbaas

Na crash Prigozjin nog geen reactie Rusland: dit weten we nu

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© SIPA Press FranceNa crash Prigozjin nog geen reactie Rusland: dit weten we nu
RTL

Gisteren crashte tussen Moskou en Sint-Petersburg een privéjet waarin volgens de passagierslijst Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin zou hebben gezeten. Hoewel veel tekenen erop wijzen dat hij dood is, blijft een officiële reactie van Rusland of de Wagner Groep zelf uit. Intussen komt er steeds meer naar buiten over het Embraer-toestel dat neerstortte. Er waren zelden problemen mee.

Een Telegramaccount dat gelinkt is aan het huurlingenleger van Jevgeni Prigozjin bevestigde gisteravond dat de Wagnerbaas dood is. Ook de Russische luchtvaartautoriteit Rosaviatsia meldde op basis van de passagierslijst dat Prigozjin dood is. Hij zat namelijk, net als medeoprichter van de Wagner Groep Dmitri Oetkin, aan boord van het toestel dat verongelukte bij Tver.

Tver ligt zo'n 165 kilometer ten noordwesten van Moskou.
Tver ligt zo'n 165 kilometer ten noordwesten van Moskou.

Volgens correspondent Olaf Koens lijkt het er sterk op dat het toestel is neergeschoten door de Russische luchtafweer en dat president Vladimir Poetin nu heeft afgerekend met Prigozjin.

Toespraak Poetin

Opmerkelijk genoeg heeft Poetin uren later nog niet gereageerd op de crash van het vliegtuig. De Russische president gaf niet lang na het neerstorten een toespraak in de Russische stad Kurk om stil te staan bij de strijd om die plaats in de Tweede Wereldoorlog.

Hij bedankte de 'dappere en resolute' soldaten van het Russische leger in een speech die rond 21.00 uur (lokale tijd) op tv werd uitgezonden. Daarin werd met geen woord gerept over de Wagnerbaas, meldt CNN

Niet alleen Poetin bleef stil, ook andere Russische topfunctionarissen hielden hun mond, merkte de correspondent van The Guardian in Rusland op:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Dit is de wraak van Poetin. Het is op de kop af twee maanden geleden dat Wagner in opstand kwam. Poetin duldt geen tegenspraak. De meeste tegenstanders van de president zijn om het leven gekomen. Het lijkt er sterk op dat dat nu ook is gebeurd", legde Koens uit.

Bekijk hier beelden van de vliegtuigramp: 

Te zien is hoe de jet naar beneden kwam en vervolgens in brandende stukken op de grond lag.

Persbureau Reuters meldde vannacht dat een gebouw in Sint-Petersburg waar Wagner-leiders gehuisvest zijn, oplichtte in de vorm van een gigantisch kruis ter nagedachtenis aan Prigozjin. Een officiële reactie van Wagner kwam er echter nog niet op het overlijden. Bij het 'Wagner centrum' in de stad werden bloemen gelegd en kaarsjes gebrand, maar ook hier ging het niet om een officiële herdenking.

'Geen verrassing'

De Amerikaanse president Joe Biden zei dat hij het 'geen verrassing' zou vinden als Prigozjin inderdaad zou zijn neergestort. "Er gebeurt niet zo veel in Rusland waar Poetin niet achter zit", liet Biden weten.

Buiten het 'Wagner centrum' in Sint-Petersburg worden bloemen gelegd. © ANP / AFP
Buiten het 'Wagner centrum' in Sint-Petersburg worden bloemen gelegd.

Het toestel dat neerstortte was van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer, een van de grotere leveranciers van privéjets ter wereld.

Embraer wilde niet op vragen van buitenlandse media reageren na de crash maar liet wel weten dat het de regels rondom de internationale sancties voor Rusland heeft gevolgd. Dat betekent dat het toestel sinds 2019 niet meer door Embraer gerepareerd is. Toen stelden de VS sancties in omdat het toestel door Prigozjin gebruikt werd. Er zijn bijvoorbeeld ook geen reserveonderdelen meer door Embraer geleverd voor het toestel.

Probleemloze vlucht

Het type toestel dat crashte, de Embraer Legacy 600, wordt al sinds 2002 gebruikt. Er was slechts één keer eerder een incident mee, in 2006. Dat kwam door een fout van de bemanning en iedereen overleefde het.

Op data van Flightradar24, waar de vliegbewegingen van toestellen wereldwijd te zien zijn, was volgens Reuters tot 30 seconden voor de crash sprake van een probleemloze vlucht. Het toestel vloog op een hoogte van 28.000 voet toen het plotseling naar beneden kwam. In 30 seconden daalde het 8000 voet en toen verdween het van de radar.

Nog even terug naar juni van dit jaar, toen Prigozjin de hele wereld versteld deed staan met zijn opstand tegen president Poetin.
Lees meer over
Vladimir PoetinJevgeni PrigozjinWagnergroepOorlog in OekraïneVliegtuigongelukRusland