Tien doden

Prigozjin omgekomen bij vliegtuigcrash, meldt aan Wagner gelinkt Telegramkanaal

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

Wagner-baas Jevgeni Prigozjin is omgekomen bij een vliegtuigcrash in Rusland. Dat bevestigt een Telegramaccount dat gelinkt is aan zijn huurlingenleger. Duidelijk was al dat zijn naam stond op de passagierslijsten van een toestel dat eerder vandaag crashte op weg van Moskou naar Sint-Petersburg en dat niemand de crash zou hebben overleefd. Het officiële Telegramkanaal van Wagner blijft nog stil.

"Een ware patriot van het moederland is gestorven als gevolg van de acties van verraders van Rusland", meldt het het Telegramaccount Grey Zone. "Maar zelfs in de hel, zal hij de beste zijn." Ook andere bronnen rondom Wagner melden Prigozjins dood. 

Op de passagierslijst van het toestel stond ook de naam van Dimitri Utkin, de tweede man binnen Wagner. In totaal waren tien mensen aan boord volgens de lijsten. Niemand heeft het overleefd.

'Neergeschoten door Russische luchtafweer'

Volgens correspondent Olaf Koens lijkt het er sterk op dat het toestel is neergeschoten door de Russische luchtafweer en dat president Poetin nu heeft afgerekend met Prigozjin. "Dit is de wraak van Poetin. Het is vandaag op de kop af twee maanden geleden dat Wagner in opstand kwam. Poetin duldt geen tegenspraak. De meeste tegenstanders van de president zijn om het leven gekomen. Het lijkt er sterk op dat dat nu ook is gebeurd." 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Beschuldigd van hoogverraad

Prigozjins Wagner Groep kwam eind juni korte tijd in opstand tegen de Russische legerleiding. De huurlingen namen een legerbasis in Rostov in en rukten op naar Moskou. De Russische president Vladimir Poetin sprak van hoogverraad. De opmars stopte na bemiddeling van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. Prigozjin week kort uit naar Belarus.

Moord, martelingen en verkrachtingen: dit is het geheime huurlingenleger van Prigozjin
Lees ook

Moord, martelingen en verkrachtingen: dit is het geheime huurlingenleger van Prigozjin

Sindsdien werd er al veelvuldig rekening mee gehouden dat Prigozjins dagen geteld waren. Zelfs de Amerikaanse president Joe Biden liet duidelijk blijken dat hij ervan uitging dat de Russische geheime diensten vroeg of laat zouden proberen Prigozjin te vermoorden. "Als ik hem was, zou ik erg voorzichtig zijn met wat ik eet", zei Biden vorige maand.

'Zal niemand verrassen'

En ook nu reageert een woordvoerder van de Amerikaanse regering niet verrast. "Als het waar blijkt te zijn, zal het niemand verrassen."

De Amerikaanse president is inmiddels op de hoogte gebracht van de crash.

Lees meer over
Jevgeni PrigozjinWagnergroepOorlog in OekraïneRusland