Parijs ruimt laatste elektrische stepjes op, vanaf vandaag verboden

Na vijf jaar komt er vandaag een einde aan de elektrische deelstepjes in Parijs. Als eerste Europese hoofdstad voert Parijs een verbod in op de huursteps van merken als Lime en Tier. Gisteravond werden de laatste stepjes in grote delen van de stad door de bedrijven weggehaald.
Parijs was in 2018 de eerste stad in Europa waar de elektrische stepjes werden geïntroduceerd. Vandaag is het de eerste Europese hoofdstad waar diezelfde stepjes verboden worden. Volgens buitenlandse media werden de laatste van de 15.000 stepjes die in Parijs gebruikt werden in busjes geladen en weggehaald.
Bron van irritatie
In een referendum lieten Parijzenaren dit voorjaar massaal van zich horen. Bijna 90 procent van de inwoners van de stad wilde een verbod op de elektrische huursteps, die jarenlang een populair alternatief waren voor de auto, metro, fiets of bus.
In deze video die we voorafgaand aan het referendum maakten, zie je waarom Parijzenaren zich groen en geel ergerden aan de stepjes:
Het referendum veranderde niets voor mensen die zelf een stepje bezitten. De 700.000 Fransen die een elektrische step hebben gekocht, mogen deze gewoon blijven gebruiken. In Nederland mogen de meeste van de stepjes officieel de weg niet op.
Chaotische introductie
Parijs scherpte de regels voor de stepjes na een chaotische introductie in de afgelopen jaren al geleidelijk aan. Zo werden er speciale parkeerzones gecreëerd en kwam er een maximumsnelheid en een limiet op het aantal aanbieders. Maar voetgangers bleven klagen over roekeloos rijgedrag, overlast en ongelukken. Er vielen meerdere doden en honderden gewonden. De steps konden worden gehuurd door kinderen vanaf 12 jaar.
Burgemeester Anne Hidalgo kondigde noemde de stepjes begin dit jaar nog een 'bron van spanning en zorg'.
Naar andere steden
De stepjes die door de bedrijven zijn weggehaald gaan nu naar steden waar ze nog wel zijn toegestaan. Stepjes van Tier gaan naar Duitsland of Warschau, Lime brengt de stepjes naar Lille, Londen en Copenhagen en de huursteps van Dott gaan naar Tel Aviv.