28 dagen

Meerdere gemeenten laten derdelanders voorlopig blijven, ondanks opvangstop

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Arie KievitMeerdere gemeenten laten derdelanders voorlopig blijven, ondanks opvangstop
RTL

De zogeheten derdelanders uit Oekraïne hoeven in meerdere gemeenten voorlopig de opvang niet te verlaten. Derdelanders zijn mensen die uit Oekraïne zijn gevlucht, maar oorspronkelijk uit andere landen komen. Uit een rondgang van persbureau ANP blijkt dat meerdere gemeenten de vluchtelingen maandag niet op straat zullen zetten.

Vanaf maandag hebben deze derdelanders volgens het kabinet geen recht op opvang meer. Daardoor zouden deze vluchtelingen op straat kunnen belanden.

Het gaat om enkele duizenden vluchtelingen. Zij kregen in eerste instantie dezelfde rechten als Oekraïners. Vanaf maandag mogen ze niet meer werken en krijgen ze geen leefgeld meer.

Rondvraag 300 gemeenten

Ongeveer 300 gemeenten zijn door ANP gevraagd naar hun plannen. Onder meer Eindhoven, Groningen, Arnhem, Ede, Deventer en Roermond laten weten dat de derdelanders voorlopig mogen blijven.

Kabinet mag opvang drie derdelanders niet stopzetten
Lees ook

Kabinet mag opvang drie derdelanders niet stopzetten

Bovendien betekent de opvangstop niet dat de derdelanders vanaf maandag meteen op straat worden gezet. Ze krijgen namelijk nog 28 dagen om asiel aan te vragen of terug te keren naar het land van herkomst.

'Coulant'

"Wij zullen mensen niet met dwang laten vertrekken", zegt de gemeente Groningen tegen ANP. In de stad zijn veertig derdelanders geregistreerd. "We blijven ze opvang bieden, ook om te voorkomen dat er een grote toeloop ontstaat bij het aanmeldcentrum in Ter Apel."

Ook de gemeente Deventer zegt 'coulant met mensen' om te gaan. De gemeente Arnhem zegt: "Wij zijn een gastvrije stad en zetten niet zomaar mensen op straat."

'Maak gebruik van ruimte'

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert gemeenten om gebruik te maken van de ruimte die ze hebben, om de derdelanders in elk geval nog tot 2 oktober te blijven opvangen.

De VNG wil dat gemeenten en derdelanders duidelijkheid krijgen en wil dat het Rijk voorkomt 'dat gemeenten onomkeerbare besluiten nemen en daarvoor verantwoordelijk worden gehouden'.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
VluchtelingenAsielzoekersOorlog in OekraïneNederland