Stijgende vleesprijzen

Nederlander eet minder vlees: 'Maar we hadden sterkere daling verwacht'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNederlander eet minder vlees: 'Maar we hadden sterkere daling verwacht'
RTL

Vorig jaar aten Nederlanders gemiddeld 37,5 kilo vlees per persoon. Dat blijkt uit onderzoek dat Wageningen University & Research (WUR) jaarlijks doet in opdracht van Wakker Dier. De vleesconsumptie was niet zo laag sinds de eerste meting in 2005.

Nederlanders aten vorig jaar minder vlees dan in 2021: gemiddeld een halve kilo per persoon. Dat lijkt vooral door dure boodschappen te komen. WUR-onderzoeker Hans Dagevos, die de vleesmonitor al jarenlang uitvoert, had voor 2022 eigenlijk een grotere daling verwacht. "Eerder onderzoek naar consumentengedrag laat zien dat als vlees zo'n twintig procent duurder wordt, dat de vraag dan echt begint te dalen."

Een halve kilo minder per persoon per jaar - een daling van ongeveer één procent - is in dat opzicht vrij weinig. Dat is ook aan de stabiele lijn te zien als je naar de grafiek van de afgelopen 18 jaar kijkt:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het advies van het Voedingscentrum is om maximaal 26 kilo vlees per jaar te eten. Of we daar in de komende paar jaar naartoe gaan is nog maar de vraag, volgens Dagevos. "Als je naar de daling kijkt, dan stemt dat ons hoopvol. Tegelijkertijd is de daling sinds 2005 relatief klein. Dat komt ook door onze gewoontes. We zijn gehecht geraakt aan vlees eten, het is zo'n gevestigd onderdeel van ons eetpatroon."

Doorbraak: kabinet gaat het mogelijk maken om kweekvlees te proeven
Lees ook

Doorbraak: kabinet gaat het mogelijk maken om kweekvlees te proeven

Volgens Wakker Dier betekent deze daling dat er in 2022 zeker zes miljoen dieren minder zijn opgegeten dan het jaar ervoor. "We eten nog steeds ongezond veel vlees. Maar er is duidelijk een daling ingezet. Nu is het zaak om door te pakken", zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.

Supermarkten

Molenaar legt de verantwoordelijkheid bij supermarkten neer om de vleesconsumptie verder te verkleinen. "Zij verkopen verreweg het meeste vlees, dus hebben zij ook de grootste verantwoordelijkheid om iets te doen tegen de ongezond hoge vleesconsumptie."

Het zou een manier kunnen zijn om aan de vraag naar vlees te kunnen voldoen zonder dat er dieren gefokt, gehouden en geslacht hoeven te worden.
Lees meer over
Universiteit WageningenWakker DierVleesDierenwelzijnLink in bioEditie NL Link in bio