Haarwerk van eigen lokken: 'Troost voor mensen met kanker of alopecia'
Een pruik om je kaalheid te verbergen: voor mensen met kanker of alopecia kan het een uitkomst zijn. Maar zo'n haarwerk hoeft niet altijd gemaakt te zijn van 'vreemd' haar: Sylvia Holstijn maakt hoofdbanden met daaraan de lokken van de patiënt zelf. "Onze jongste klant was nog geen drie jaar, de oudste 86."
Toen Sylvia's vriendin Gerieta kanker kreeg, schafte ze een pruik aan. Maar die kriebelde en leek niet op haar echte kapsel. "Ik heb toen haar ingekocht en dat vastgemaakt aan een band voor om haar hoofd", vertelt Sylvia aan Editie NL. Over de bovenkant van Gerieta's hoofd, die nog bloot was, droeg ze een mutsje. Op een avond droeg ze de haarband naar een feestje. "Veel mensen zeiden: 'Wat zit je haar leuk!' Ze hadden helemaal niet door dat het niet echt was."
Dat moet ook kunnen met je éígen haar, dacht Sylvia. "Dat belandt nu vaak in de prullenbak. Vervolgens moeten vrouwen andermans of synthetisch haar gaan dragen. Dat is eigenlijk heel erg zonde. Het hoort bij jouw unieke uiterlijk. Waarom niet dát haar gebruiken?"
Carrièreswitch
Na een lange zoektocht ontdekte Sylvia dat zo'n initiatief nog niet bestond. "Ik kom zelf uit de theaterwereld en was eigenlijk helemaal niet van plan om die te verlaten. Maar aangezien niemand anders dit deed, voelde ik me geroepen om het zelf te gaan doen."
Ze vroeg patent aan op het product en startte haar bedrijf Toupim. De carrièreswitch bleek een goed idee. Inmiddels telt het team van Sylvia vier makers en vier mensen op kantoor, en hebben ze al ruim 2300 haarbanden gemaakt. Ze hebben klanten van alle leeftijden – ook kinderen. "Het jongste meisje dat we hebben geholpen was bijna drie, de oudste 86."
Omdat de haarband de bovenkant van het hoofd niet bedekt, dragen vrouwen er een pet, muts of sjaaltje overheen. "Voor een volledige pruik heb je zeker drie à vier staarten voor nodig. Die kunnen we dus niet maken. Van één bos haar kun je precies deze rand maken."
'Helpt me om me weer mezelf te voelen'
Melissa Krechting (29) heeft ook een haarband van Toupim. Ze heeft lymfeklierkanker en krijgt chemotherapie. "Ik draag de haarband bijna elke dag, het voelt heel normaal", vertelt ze aan Editie NL. Ze maakte er een TikTok-video over.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Het haarwerk helpt me om me weer mezelf te voelen", vertelt Melissa. "Ik ben zo blij dat ik op tijd leerde over het bestaan hiervan. Anders had ik achteraf echt spijt gehad."
Ook Sylvia benadrukt hoe belangrijk het is om er op tijd over te weten. Het haar moet namelijk afgeknipt worden voordat het uit zichzelf uitvalt. "We adviseren vrouwen met kanker om het de week na de eerste chemo te doen. Als je langer wacht is de kwaliteit niet goed genoeg meer om er iets mee te kunnen." Daarnaast mag het haar niet te kort zijn. "Het oorspronkelijke kapsel moet qua lengte onder een mutsje uit kunnen komen."
Vanaf het moment dat Sylvia's team de lokken ontvangt – soms per post, maar vaak komen mensen het ook zelf naar het atelier in Amsterdam brengen – duurt het een paar dagen voordat de haarband klaar is. "We werken veel met foto's, zodat het precies zo valt als altijd." De kosten van de haarband kunnen bij bijna alle zorgverzekeraars gedeeltelijk worden gedeclareerd. Zij dragen de basisvergoeding bij die ook voor een pruik geldt.
Troost
"Het is heel bijzonder werk en biedt mensen veel troost", zegt Sylvia, die binnenkort ook hoopt uit te breiden naar het buitenland. "Er wordt iets van je afgepakt wat zo zichtbaar is. Sommige mensen zeggen dat het voelt alsof ze hun vrouwelijkheid verliezen. Ik ben blij dat we het haar op deze manier kunnen redden."