Geavanceerde techniek

Exportverbod op ASML-machines naar China gaat in september in

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Lex van LieshoutExportverbod op ASML-machines naar China gaat in september in
RTL

Het hing al maanden boven de markt: een plicht voor bedrijven (lees: ASML) om een vergunning aan te vragen voor de export van hun geavanceerde machines om chips mee te maken. Die hobbel, bedoeld om de export naar China te verhinderen, gaat vanaf 1 september in.

In maart van dit jaar kondigde Liesje Schreinemacher (voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) de maatregel al aan. Vandaag is de regeling gepubliceerd in de Staatscourant. Met details, zodat bedrijven weten waar ze aan toe zijn, aldus Schreinemacher. "Zo kunnen zij zich op tijd aanpassen aan de nieuwe regelgeving."

Geavanceerde techniek

Het gaat overigens maar om één bedrijf, want het enige bedrijf ter wereld dat machines maakt waarin de geavanceerde techniek wordt gebruikt, is ASML. Het gaat om machines met de zogeheten Deep Ultra Violet (DUV)-techniek, net een stapje minder geavanceerd dan de machines met Extreme Ultra Violet (EUV)-techniek. Deze mocht ASML al niet exporteren naar China. 

Kabinet beperkt export van chipmachines ASML naar China
Lees ook

Kabinet beperkt export van chipmachines ASML naar China

De nieuwe maatregel betekent dat ASML voor iedere machine die onder de regeling valt vanaf 1 september een exportvergunning moet aanvragen. Dat was tot nu toe niet nodig. De maatregelen zullen geen noemenswaardig effect hebben op de prestaties dit jaar, verwacht het bedrijf

Amerikaanse druk

De exportbeperking kwam er onder druk van de Amerikaanse regering. Die kondigde vorig jaar oktober al aan de uitvoer naar China van zijn eigen chiptechnologie te beperken. Naast Nederland besloot ook Japan de export van bepaalde chiptechnologie aan banden te leggen.

Chips zijn de inzet geworden van een grote politieke machtsstrijd, die iedereen wil winnen.
Lees meer over
Liesje SchreinemacherASMLDouaneMinisterie van Buitenlandse Zaken