Bijna op niveau 2022

Brandstofprijzen schieten omhoog: benzine ook bij onbemande pomp meer dan 2 euro

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Henk VrieselaarBrandstofprijzen schieten omhoog: benzine ook bij onbemande pomp meer dan 2 euro
RTL

Voor benzinerijders is een tankbeurt momenteel financieel gezien absoluut geen pretje. Zelfs bij onbemande tankstations betaal je waarschijnlijk 2 euro per liter. De gemiddelde benzineprijs is sinds het gedeeltelijk terugdraaien van de accijnsverlaging weer bijna terug op het niveau van een jaar geleden.

Een liter euro95 kostte toen 2,24 euro, de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) bedraagt vandaag 2,22 euro. Die prijs wordt bijgehouden door consumentenorganisatie United Consumers. De GLA is doorgaans hoger dan wat je betaalt bij een onbemand station. 

Accijnskorting deels teruggedraaid

Maar ook daar zijn de prijzen in de afgelopen weken flink opgelopen. Wie minder dan 2 euro per liter wil betalen, moet goed zoeken. De prijs voor een liter diesel is ook flink omhooggeschoten: in iets meer dan een maand tijd van 1,67 per liter naar 1,94 euro

Een groot deel van de prijsstijgingen aan de pomp is te wijten aan het terugdraaien van de korting op de accijns. 

Drukte bij de pomp: benzine soms zelfs uitverkocht
Lees ook

Drukte bij de pomp: benzine soms zelfs uitverkocht

Die belasting op brandstof van de overheid was sinds april 2022 verlaagd, als steun aan consumenten vanwege de hoge energieprijzen. Deze maatregel is op 1 juli voor een deel afgebouwd. En dat verschil merk je in de portemonnee, zoals te zien is in onderstaande illustratie.

© RTL Nieuws

Sinds de accijnzen weer omhoog zijn gegaan, zijn de brandstofprijzen nog verder gestegen. Niet zo verwonderlijk, want de wereldwijde vraag naar olie was nog nooit zo groot als in juli, meldt Hans van Cleef, energieanalist van adviesbureau Publieke Zaken.

Weliswaar groeit de economie in grote delen van de wereld slechts mondjesmaat, maar dat wordt gecompenseerd door de groei in opkomende landen in Azië, meldt Van Cleef in zijn maandelijkse marktupdate

Veel vraag naar olie

De vraag naar olie zal dit jaar uitkomen op 102,1 miljoen vaten per dag, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Dat is een nieuw record volgens de organisatie. De meeste extra vraag naar olie komt uit China. De prijs aan de pomp wordt overigens door meer factoren bepaald dan de olieprijs, maar die werkt er vanzelfsprekend wel in door. 

Niet alleen de grote vraag naar olie stuwt de prijzen op. De club van olieproducerende landen (OPEC) en hun bondgenoten onder leiding van Rusland besloten om minder olie op te pompen om de prijs omhoog te krijgen, meldt persbureau Reuters. En dat zorgt voor een 'prijsopdrijvend effect'. 

Accijns verder omhoog

Wat er ook met de olieprijs - en vervolgens de brandstofprijzen - gebeurt: vanaf 1 januari gaan de prijzen aan de pomp waarschijnlijk sowieso nog verder omhoog. Dan wordt naar verwachting het laatste restje accijnskorting afgeschaft. Voor een liter benzine betekent dat bijna 9 cent erbij, voor diesel komt er bijna 6 cent bovenop. 

De huidige benzineprijs is nog bijna drie dubbeltjes verwijderd van het record van 2,50 euro uit juni 2022. Voor diesel is dat record nog ver uit het zicht: de hoogste prijs ooit - 2,37 per liter - werd in maart 2022 bereikt. 

Lees meer over
ShellBPExxon MobilBenzineprijsBenzineDiesel