Via Oostzee naar de haven

Ondanks oorlog wordt er meer Russische olie via Rotterdam vervoerd

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPOndanks oorlog wordt er meer Russische olie via Rotterdam vervoerd
RTL

De haven van Rotterdam wordt nog driftig gebruikt om de uit gratie geraakte Russische ruwe olie bij klanten te krijgen. Ondanks de oorlog in Oekraïne werd in het afgelopen half jaar meer olie via Rotterdam naar andere bestemmingen vervoerd. Het gaat daarbij vooral om ruwe Russische olie bestemd voor India.

Vanwege de oorlog in Oekraïne wordt olie uit Rusland door steeds meer bedrijven en landen in de ban gedaan. Aan het einde van dit jaar gaat er ook een Europees verbod op import van Russische ruwe olie in.

India wil wel

Bedrijven zoals Shell hebben dit niet afgewacht, onder zware publieke druk stopte de oliereus met het kopen van Russische ruwe olie. Landen als India maken gretig gebruik van de vrijgekomen scheepsladingen olie. De prijs van een vat Russische olie is als gevolg van de gedaalde vraag een stuk lager.

Excuses Shell en een volledig vertrek uit Rusland
Lees ook

Excuses Shell en een volledig vertrek uit Rusland

En dus wordt deze olie met kleine tankers over de Oostzee naar Rotterdam verscheept, waar het vervolgens wordt overgepompt op grote olietankers met bestemming Azië. In de eerste zes maanden van dit jaar werd hierdoor 4,3 procent méér olie via Rotterdam vervoerd dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het havenbedrijf

Containerhandel met Rusland stilgevallen

De sancties tegen Rusland zijn nog op een andere manier terug te zien in de cijfers van de haven. Er werden minder containers verwerkt, onder meer omdat er geen containers meer van en naar Rusland wordt verscheept. 

En uit angst voor een gastekort, als de Russen de gaskraan dichtdraaien, wordt er veel meer vloeibaar gemaakt gas (Liquified Natural Gas, LNG) geïmporteerd. De import hiervan steeg met ruim 45 procent. 

Meer kolen

Ook werden er veel meer kolen naar Rotterdam gebracht, omdat deze op dit moment goedkoper zijn dan gas en daarmee gewild om energie mee op te wekken.

Lees meer over
Havenbedrijf RotterdamSanctiesOlie