Gezin

De opvoedkwestie: 'Geef ik mijn dochtertje te weinig aandacht?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© Getty ImagesDe opvoedkwestie: 'Geef ik mijn dochtertje te weinig aandacht?'
RTL

Judith heeft een dochter van tien maanden oud. Als haar dochter in de box zit, kijkt Judith tv. Is haar schuldgevoel daarover terecht?

Eigenlijk heeft Judith weinig te 'klagen', toch zit ze met iets in haar maag. "Sterre is een rustig kindje en vermaakt zich goed in de box en met speelgoed. Vaak als zij wat aan het 'spelen' is, lees ik een tijdschrift of kijk ik iets op de tv. Dat vind ik fijn. En toch voelt dat altijd gek, alsof ik haar verwaarloos. Mijn schuldgevoel steekt dan de kop op: moet ik haar niet juist meer aandacht geven? Of is het juist goed dat ze zichzelf zo beter leert te vermaken?"

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter heeft heimwee en kijkt op tegen hockeykamp'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter heeft heimwee en kijkt op tegen hockeykamp'

De twijfel of je het 'wel goed doet' als je ook momenten voor jezelf pakt, is iets wat orthopedagoog Loes Waanders veel terugziet in haar praktijk: "Dit hangt samen met het beeld dat heerst in deze maatschappij van het intensieve moederschap: wanneer je maar veel tijd, aandacht en liefde in je kindje steekt, wordt jouw kind gelukkig en succesvol."

"Maar uit onderzoek blijkt dat niet zozeer de kwantiteit maar de kwaliteit van belang is, door er op de momenten dát je samen bent er voor je kind te zijn. Maar dit draagt ook bij aan een gevoel dat je het nooit 'goed genoeg' doet. Onbewust spelen er vaak onhaalbaar hoge verwachtingen over wat een 'goede moeder' zou moeten zijn."

'Zelf spelen werkt als een buffer tegen stress'

Volgens Waanders is het niet alleen voor jezelf heel waardevol om een moment voor jezelf te pakken. Je kunt dan even opladen, waardoor je weer energie voor je kind hebt. Maar ook je kind profiteert hiervan: "Juist in een wereld waarin kinderen volop worden blootgesteld aan prikkels, is het goed om die momenten van rust in de dag in te bouwen. Zelf spelen werkt namelijk als een buffer tegen stress. Je kind kan dan op haar eigen tempo spelen en ontdekken, en leert zo zelf de wereld spelenderwijs kennen. In het algemeen vergroot zelf spelen de creativiteit, nieuwsgierigheid en verbeelding van kinderen."

"Schuldgevoelens zijn dus niet nodig. Wees je bewust van jouw beeld van het moederschap: hoe realistisch is dit? Een focus op de voordelen voor jou en jouw kind wat betreft even zelf spelen kan helpen om het wat makkelijker los te laten. Uiteindelijk ben je een leukere en betere moeder als je in staat bent om ook goed voor jezelf te zorgen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezin