Groen & Goed Geld

Niet meteen weggooien! 'Mensen denken te snel dat dingen niet te repareren zijn'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© iStockNiet meteen weggooien! 'Mensen denken te snel dat dingen niet te repareren zijn'
RTL

Liever zijn voor je portemonnee én de planeet, hoe doe je dat? Elke week geven we duurzame bezuinigingstips. Deze week: waarom zou je kapotte spullen weggooien als je ze ook kunt laten repareren?

Oké, we begonnen deze rubriek een aantal weken geleden met de tip: gooi en geef alles weg wat je niet gebruikt, maar daarmee bedoelden we natuurlijk niet dat je kapotte dingen zomaar rücksichtslos wegkeilt. Nee, er blijkt veel meer te repareren dan je denkt, en vaak blijken kapotte spullen ook helemaal niet zo enorm kapot. (Tip: begin altijd eerst met het vervangen van de batterijen).

Spullen die stuk zijn naar een professionele reparateur brengen, het zit niet meer in ons systeem. Maar wat je kunt repareren, hoef je niet opnieuw te kopen, en daar raakt Moeder Aarde ook minder uitgeput van. Repareren is daarom een briljante duurzame manier van geld besparen. Gelukkig begint het fenomeen zo langzamerhand weer in zwang te raken.

Kopen voor honderden euro's of huren voor een paar tientjes? 'Tel uit je winst'
Lees ook

Kopen voor honderden euro's of huren voor een paar tientjes? 'Tel uit je winst'

Repair Cafés schieten als paddenstoelen uit de grond. Martine Postma begon in 2007 een Repair Café in Amsterdam-West, inmiddels zijn er 2500 'filialen' over de hele wereld. Postma ziet de belangstelling voor repareren de laatste tijd weer toenemen. "Het staat in elk geval in de belangstelling vanwege de stijgende prijzen, inflatie, de crisis. Het was de afgelopen maanden behoorlijk druk in de Repair Cafés. Mensen zeggen niet dat ze naar het Repair Café komen omdat ze minder geld hebben, maar we zien zeker dat er veel belangstelling is."

Kwestie van smeren

Wat het meest wordt gerepareerd? Postma: "Kleine huishoudelijke apparaten. Het koffiezetapparaat is al sinds het begin onze nummer één. Ook zien we veel stofzuigers, broodroosters, lampen, audio en videoapparatuur, kleding, fietsen en tassen voorbijkomen. Alles wat je kunt dragen en naar het Repair Café kan vervoeren, maakt kans op reparatie."

Hoe weet je of iets te repareren is? Postma: "Dat is een kwestie van proberen. Mensen gaan er tegenwoordig te snel vanuit dat dingen niet te repareren zijn. Het idee is ontstaan dat fabrikanten spullen maken die niet te repareren zijn, maar onze ervaring is, dat als je een beetje weet wat je doet, heel veel juist nog wel te repareren is."

Bovendien zijn er veel apparaten waarvan mensen denken dat ze kapot zijn, maar die met een heel simpele oplossing het weer doen. Postma: "Denk aan kalkaanslag in het koffiezetapparaat waardoor hij niet meer doorloopt, of een prop in de slang van een stofzuiger. Het is vaak een kwestie van smeren, ontkalken of schoonmaken. De vrijwilligers in het Repair Café weten dat. Ze repareren vaak al heel lang, hebben YouTube-filmpjes en iFixit-tutorials bekeken. Er is veel informatie beschikbaar, maar veel mensen nemen daar de tijd niet voor."

Weggooigedrag onder de loep

Het voordeel van aanschuiven in een Repair Café, is dat je mindset verandert. Als je samen met een reparateur kijkt wat er aan de hand is, ga je anders nadenken over spullen. Ga je anders met spullen om, zul je je weggooigedrag onder de loep nemen. Hopelijk leer je dan ook hoe je zelf je spullen kunt onderhouden. Krijg je er kortom, een duurzamere manier van denken voor terug.

Maar wat Postma uiteindelijk hoopt, is dat professionele reparateurs weer hun brood kunnen gaan verdienen met hun vak. Postma: "De professionals zijn in onze maatschappij weggevallen, omdat nieuwe producten zo goedkoop zijn geworden, dat het niet loonde om te repareren. Dat is een heel raar mechanisme, en ik hoop dat we repareren weer kunnen terugbrengen in het gewone leven."

"Het is heel gezellig, Repair Cafés waar je gratis terecht kunt, maar het zou mooi zijn als mensen ook weer bereid zijn ervoor te betalen. Mijn ideaal? Dat Repair Cafés niet meer nodig zijn en dat er overal professionals zijn waar je voor een normaal bedrag naartoe kunt."

Wat levert het op?

Vooralsnog kun je bij het Repair Café spullen gratis repareren. Als de reparatie succesvol is gebleken, bespaar je op de aanschaf van gloednieuwe apparaten. 

Kapot apparaat? Zo krijg je ’m zelf weer aan de praat

  1. Kapot? Bekijk deze tips of zelf repareren verstandig is en waar je onderdelen kunt bestellen en welke apparaten je beter niet zelf kunt repareren.
  2. Probeer het apparaat stofvrij te maken, schoon te maken of door te spoelen. Het staat vaak in de gebruikershandleidingen beschreven hoe je dat doet.
  3. Nog steeds kapot? Kijk of je nog garantie hebt en of een professioneel monteur je daarbij kan helpen.  
  4. Kijk op YouTube, iFixit of Jafix voor tutorials hoe je iets kunt repareren.
  5. Toch liever niet zelf doen? Ga langs bij een Repair Café of bewaar het tot de volgende Dag van de opknapper

Laten repareren door een professional

Liever iemand met meer verstand ernaar laten kijken? Vraag het de producent van het product, bijvoorbeeld bij witgoed, kijk online naar een professionele reparateur, onder andere te vinden via Monteuropfstand en TechniekNederland of kijk op Repareer.com voor professionals en vrijwilligers bij jou in de buurt.

Lees meer over
Groen & Goed GeldDuurzaamheid