Astrid Holleeder: 'Dit is het ultieme verraad'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
Astrid Holleeder: 'Dit is het ultieme verraad'
Proces tegen Willem Holleeder

Astrid Holleeder had liever niet getuigd tegen haar broer Willem. Dat vertelde de zus van 'de Neus' maandagochtend in de rechtbank. "Ik zit het hem hier aan te doen he. Ik vind het vreselijk."

"Hij is ziek en het enige medicijn is die vier muren"

Alle aanwezigen in de Amsterdamse bunker luisterden aandachtig naar de verklaring van Astrid. “Het vooruitzicht dat hij vast zal moeten zitten. Dat vind ik heel zielig voor hem. Ik vind het heel erg wat hier nu gebeurt. Dat hij dit moet doormaken”, vertelde Astrid geëmotioneerd.

Zus Astrid Holleeder getuigt voor eerst in openbaar
Lees ook

Zus Astrid Holleeder getuigt voor eerst in openbaar

"Ik kan er niet mee leven"

“Verraden worden door je eigen familie is niet niets. Dat is nogal wat. Dan wordt je ook nog eens opgenomen door je eigen zusje. Als je het hebt over verraad is dat wel het ultieme verraad. Ik had liever dat iemand anders het had gedaan”, beschreef Astrid met een snik.

“Ik kan er niet mee leven. Het is heel moeilijk. Ik snap best dat mensen het niet begrijpen, omdat je hem moet haten. Ik heb altijd gehouden van mensen die ik niet leuk vond. Ik hou ook nog steeds van hem. Ik snap waarom hij dingen doet, ik begrijp heel goed wat hij doet. Hij is ook ambitieus, dat is ook te prijzen. Maar er zijn gewoon grenzen. Het ontluisterende is, ik vind hem altijd zielig. Ook als hij in een levensbedreigende situatie zit.”

"Als ik een gebakje eet, dan denk ik aan Willem"

“Als ik een gebakje eet, dan denk ik aan Willem die dat niet meer kan”, legt Astrid uit. “Als ik hem nu mee zou kunnen nemen, wetende dat hij niets meer zou doen, dan zou ik dat doen. Ik heb geen wraakgevoelens. Hij is ziek en het enige medicijn is die vier muren. Maar waarom is iemand zo? Dat kan ik niet verklaren, dat kan niemand."

Astrid heeft het er erg moeilijk mee in de rechtszaal: "Als je een lieve hond bent die kinderen bijt, moet je voor de kinderen gaan staan. Ik weet dat het heel moeilijk is om te getuigen. Ik zie het in die zin ook als een zaak. Maar wat heb ik er menselijk gezien aan dat hij vastzit?"