here to stay

Famke Louise en haar lange weg naar succes

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPFamke Louise en haar lange weg naar succes
RTL

Famke-Louise kwam in één klap op nummer 1 binnen in de hitlijsten met haar nummer Op Me Monnie. Het leverde haar heel veel liefde, maar misschien nog wel meer haat op. Hoe werd Famke Louise in één keer zo groot? En waarom kreeg zij zoveel kritiek over zich heen?

"Wil je mij niet zien, volg me dan niet"

Laten we bij het begin beginnen. Famke (spreek uit als Femke) werd op 17-jarige leeftijd bekend als het vriendinnetje van Tim van Teunenbroek, ook wel Snapking. Hij maakte al een tijdje filmpjes op Snapchat en besloot in 2016 op YouTube een groter publiek op te zoeken, mét succes. Hij maakte video’s met keiharde pranks, waarin voor zijn vriendin vaak een glansrol was weggelegd.

In mei 2016 begon ze zelf met vloggen. Ze noemde het kanaal Famke Louise, want Louise is haar tweede naam. Waar ze eerst nog ietwat onzeker niet in de camera durfde te kijken, groeide ze uit tot een echt YouTube-fenomeen met 250.000 abonnees. Fans smulden van haar vlogs vol beauty, fashion en pranks.

Famke Louise wordt door veel mensen onderschat
Lees ook

Famke Louise wordt door veel mensen onderschat

Een jaar later in 2017 besloot Famke Louise een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Ze wilde muziek maken en trok de stoute schoenen aan. Zo kwam ze bij managers Bizzey en JayJay Boske terecht. De twee zagen potentie en zorgden ervoor dat Famke door een heel team werd geholpen met haar muzikale droom.

Het eerste nummer dat Famke Louise uitbracht, zorgde meteen voor een enorme doorbraak. De videoclip van Op Me Monnie werd in twee weken tijd meer dan 5 miljoen keer bekeken op YouTube en de influencer was the talk of the town. Werkelijk iedereen had het over Famke Louise en waar je ook kwam hoorde je ‘Al die boys ja ze willen mee’. Heel Nederland zong teksten die we eigenlijk niet eens begrepen, zoals ‘m’n sannie is verraderlijk’.

Manager Bizzey maakte zelf al jaren muziek onder zijn eigen naam en voorheen met zijn formatie Yellow Claw, maar met je allereerste nummer zo hoog binnenkomen in de hitlijsten, dat was hem nog nooit overkomen.

Het succes van Op Me Monnie kan worden verklaard door de enorme schare fans die Famke Louise al had. De 250.000 abonnees op haar YouTube-kanaal waren fan van haar vlogs en nu ook van haar muziek.

Toch was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor Famke. Er kwam namelijk ontzettend veel kritiek op haar nieuwe muzikale carrière. Bizzey vertelt in de nieuwe documentaire over het leven van Famke Louise bij Videoland dat de YouTube-ster werd bedolven door negatieve berichten. “Het maakte zoveel emotie los. Mensen werden boos, ze snapten het niet. Iedereen verwachtte ook dat het heel slecht ging zijn.” Mensen zaten volgens de manager te bouncen op de muziek terwijl ze hatelijke berichtjes stuurden. “Maar ze gingen er eigenlijk lekker op.”

Bijna iedereen had wel een mening over Famke Louise. “Er kwam een kloof tussen fans en haters”, aldus Bizzey. “Het was bijna een soort zwarte pietenkwestie. Er was heel veel emotie. En er was een hele duidelijk mening: ik hou ervan of ik vind het kut.” Volgens de manager van de zangeres is het uniek dat iedereen wel een mening had.

Dat Famke geen eendagsvlieg in de Nederlandse hitlijsten was, bewees ze toen ze haar tweede single Vroom lanceerde. In drie dagen tijd haalde het nummer twee miljoen views op YouTube.

Het was voor de YouTube-ster het begin van een lange muzikale carrière vol samenwerkingen met andere Nederlandse hiphop-artiesten. Toch is de haat op Famke Louise niet minder geworden. In de nieuwe documentaire bij Videoland zie je hoeveel bier, telefoons en scheldwoorden de rapster over haar heen krijgt.

Voor al haar haters had Famke nog wel een duidelijke boodschap in het nummer HIGH.

Nummer 1 in de charts, wat een slechte muziek

Laat mij nou leven, please, let it be

Wil je mij niet zien, dan volg me dan niet

In plaats van er keihard tegenin te gaan, liet Famke haar zachte kant zien. Want ondanks alle haat die ze dagelijks op haar bordje krijgt, blijft de rapster positief.

De nieuwe documentaire over Famke Louise zie je bij Videoland.

Lees meer over
Famke Louise