Proces Holleeder

Astrid Holleeder over opnames: 'Er komt niets meer'

·Aangepast:
© ANPAstrid Holleeder over opnames: 'Er komt niets meer'
RTL

Er komen geen nieuwe geheime tapes van Willem Holleeder naar boven, dat zei Astrid Holleeder vrijdagochtend in de Amsterdamse rechtbank. "Tenzij hij weer vreselijk gaat zitten liegen", zei de zus van de bekende crimineel tegen de rechters.

"Ik vond het niet verantwoord"

Voor het eerst sinds lange tijd komen de zussen Astrid en Sonja met zwaarbeveiligd vervoer richting 'de Bunker'. Daar getuigen zij tegen hun broer Willem, die volgens hen verantwoordelijk is voor zeven levensdelicten. Afgelopen dinsdag werd bekend dat Astrid opnieuw geheime geluidsopnames heeft ingeleverd.

Op de nieuwe tapes, die in totaal zes uur duren, zou te horen zijn dat Willem Holleeder verklaart dat de acht miljoen die hij investeerde bij Willem Endstra, in bezit van Dino Soerel zou zijn. Soerel, veroordeeld tot levenslang voor het uitlokken van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl, zou met onder andere Holleeder een criminele organisatie vormen. De opname zou bewijzen dat Holleeder ook in die organisatie zat.

Nabestaanden noemen Willem Holleeder laffe hond
Lees ook

Nabestaanden noemen Willem Holleeder laffe hond

Astrid had de tapes al langer, zei ze. "Ik heb deze verstrekt naar aanleiding van wat ik Wim heeft verteld op de zitting, wat hij heeft verteld over de criminele organisatie", vertelde de bedreigde zus. "Ik had de tape al langer, maar ik heb die niet gegeven. Ik vond het niet verantwoord om nog meer op mijn nek te halen, behalve mijn broer. Ik vind dat nog steeds een moeilijk punt."

Willem Holleeder heeft de kans gehad om eerlijk te verklaren, zegt Astrid. "Hij had de kans om vertellen hoe het zit. Emotioneel gezien heb ik hem altijd al een kans gegeven. Vertel het maar, of zwijg op z'n minst. Dus ik neem het risico om u te vertellen en uit te leggen in zijn eigen woorden hoe dat dan zat. Nu ik ook verklaar over de criminele organisatie, kan ik daarmee nog meer mensen tegen mij in het harnas jagen."

Willem Holleeder baalt ervan dat zijn zus steeds met opnames komt, maar er staat volgens Astrid niet op de planning. "Er komt niets meer, tenzij hij weer vreselijk gaat zitten liegen", zei ze. Holleeder stelde direct een tegenvraag: "Dus je hebt wel andere opnames." De voorzitter van de rechtbank zei daarop: "Ja, daar kunnen we dan wel vanuit gaan."

Volgens Astrid zijn niet de tapes, maar haar verklaringen het bewijs in de zaak. "Het enige dat ik heb gedaan is mijn verklaringen onderbouwen met de tapes. Dan kunt u horen dat het klopt. Het is een ondersteuning voor mijn verklaring", legde Astrid uit. Volgens de zus is het duidelijk dat Willem aan de top van de onderwereld stond. "Als jij je snoetje niet laat zien, dan ben je de top. Als ze jou niet kunnen aanwijzen bij een liquidatie, dan ben je de top. Dat is hoe het werkt en dat irriteert mij. Dat vind ik zo triest. Als je Ros moet geloven dat hij zo stom is om naar voren geduwd te worden, dan snap ik dat Willem zegt dat hij een domme jongen is. Want Willem laat zijn snoetje niet zien."

Sonja Holleeder is vrijdagmiddag aan de beurt voor verhoor. Ook volgende week staan er nog getuigenverhoren gepland. Aanstaande donderdag verklaren de zussen naar verwachting voor het laatst in het proces bij de rechtbank.