stap voor stap

Het zit Bibian Mentel eindelijk weer eens een beetje mee

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPHet zit Bibian Mentel eindelijk weer eens een beetje mee
RTL

Een grote opluchting voor Bibian Mentel (47). De snowboardster, die een aantal heftige jaren achter de rug heeft, kan inmiddels weer kleine stukjes zelfstandig lopen. Dat vertelt ze aan 'De Telegraaf'.

"Het is weer een stukje vrijheid dat ik terug heb"

Bibian kreeg vorig jaar oktober voor de twaalfde keer te horen dat ze kanker heeft. Afgelopen november ging ze onder het mes voor een operatie aan haar ruggenwervel. In een ruim zeven uur durende operatie werd een door kanker aangetaste ruggenwervel deels verwijderd, vervangen en gestut.

Coronavirus is zoveelste klap voor Bibian Mentel
Lees ook

Coronavirus is zoveelste klap voor Bibian Mentel

Bij een vorige operatie liep Bibian een dwarslaesie op en belandde in een rolstoel. De kampioene bleef, ondanks alle tegenslagen, positief en riep al langere tijd dat ze tegen de zomer weer zou lopen. Nu lijkt het haar te lukken. "Drie keer per week ga ik naar het zwembad. Daar heb ik ontzettend veel baat bij. Ik heb een prothese waarmee ik het water in kan. Zo leer ik weer lopen. Een jaar geleden verloor ik na een operatie het gevoel in mijn benen. Nu kan ik vertellen dat er vooruitgang in zit", aldus Bibian.

Afgelopen week heeft ze zelfs al zelfstandig een paar stapjes in het zwembad gezet en ook thuis loopt ze al stukjes met de rollator door de tuin. Bibian: "Dit zijn de eerste passen die ik na een jaar zelf kan zetten. Het is gelukkig weer positief nieuws en voelt als een overwinning. Ik blijf oefenen, want mijn doel is om weer te kunnen lopen.’"

De drievoudig paralympisch kampioene snowboarden kan inmiddels ook weer autorijden, wat haar een beetje vrijheid heeft teruggegeven. Hierover zegt ze: "Ik moest steeds aan anderen vragen of ze mij ergens heen wilde rijden. Nu kan ik dat weer zelf. Ik doe heel veel met Edwin samen. Maar ik vind het ook prettig dat ik hem een keer rust kan geven. Hij doet al zo veel voor mij. Het is weer een stukje vrijheid dat ik terug heb."

Lees meer over
Bibian Mentel