ZONDAG ZONDER LUBACH

Welk gat laat Zondag met Lubach achter op de zondagavond?

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© VPROWelk gat laat Zondag met Lubach achter op de zondagavond?
RTL

Afgelopen zondag nam Arjen Lubach (41) afscheid van zijn door velen geliefde programma 'Zondag met Lubach'. Dat deed hij met het recept van een suikerbrood en hij drukte iedereen op het hart nog even vol te houden. Dertien seizoenen lang vermaakten Arjen en zijn redactie een miljoenenpubliek. Nu het programma stopt, valt er een groot gat op de zondagavond van NPO 3. Rob Goossens vertelt erover.

"Ik denk dat het de kijker aan z’n reet zal roesten"

De afgelopen jaren werd het Nederlands publiek getrakteerd op een satirisch televisieprogramma, dat Arjen Lubach aan elkaar praatte. Hij nam vooral het nieuws van de afgelopen week op de hak, door middel van fragmenten uit programma's en infographics. Fragmenten uit Zondag met Lubach gingen meermaals viral en in 2017 werden Arjen en zijn crew zelfs beloond met de Gouden Televizier-Ring. De afgelopen jaren keken er steevast ongeveer twee miljoen mensen naar Arjen. Grote schoenen om te vullen dus.

Allereerst vindt Rob Goossens het 'mooi' dat Arjen op zijn hoogtepunt gestopt is. "Dat vind ik hem wel sieren, dat hij elke week twee miljoen kijkers heeft en er dan toch mee stopt." Zelf is Rob groot fan van het programma. "Omdat het een enorme impact heeft gehad de afgelopen jaren. Ik kon me gedurende de week al afvragen over welke onderwerpen hij het op zondagavond ging hebben. Dat vind ik er wel sterk aan." 

Wilfred weet het zeker: Arjen Lubach keert dit jaar weer terug
Lees ook

Wilfred weet het zeker: Arjen Lubach keert dit jaar weer terug

Een sterk voorbeeld van Zondag met Lubach vindt Rob het fragment over TTIP. "Omdat het niet zo was dat niemand het erover had, maar het was wel nodig om het echt een publieke discussie te maken. En dat is ze gelukt." Over het algemeen is Rob sowieso van mening dat Zondag met Lubach er als geen ander programma in slaagde om 'onderwerpen die niet sexy zijn, toch interessant te maken voor een heel groot publiek'. "En dan ook nog met een lach."

Daarom ziet Rob het ook somber in voor de zondagavond op NPO 3 nu Arjen er de brei aan geeft. "De kijker zapt naar NPO 3 voor Zondag met Lubach en De Luizenmoeder, maar dat zijn wel echt uitzonderingen op de regel", aldus Rob. "De regel is dat NPO 3 er niet toe doet." De opvolger van het kijkcijferkanon is GoedFout, een panelshow met Katja Schuurman en Martijn Koning. "Ze zijn op zoek gegaan naar ophef, door Katja en Martijn erop te zetten. Ik hoop voor PowNed (de omroep die het programma maakt, red.) dat ik er grandioos naast zit, maar ik denk dat het de kijker aan z’n reet zal roesten, dat programma."

En hoe kijkt Rob naar een eventuele terugkeer op televisie van Arjen? "Dat hij met een nieuw programma bezig was, wisten we al. Voor mijn gevoel was het ook een beetje dat 'ie én dacht: ik moet op het hoogtepunt stoppen, en alvast inspiratie had voor een opvolger." Wilfred Genee riep onlangs dat Arjens nieuwe show op de zaterdagavond komt. 

Daar twijfelt Rob over. "Bij mijn weten werkt dat niet zo bij de NPO. Die kunnen niet zo ver van tevoren schema's maken en al helemaal niet met programma's die niet af zijn." Wel kan Rob zich voorstellen dat Arjen wat te zeggen heeft als het programma af is. "Maar volgens mij is het daar nu nog te vroeg voor."

Lees meer over
Arjen Lubach