Ketenen gebroken

Petitie van FunX voor feestdag Keti Koti 40.000 keer ondertekend

Door ANP/RTL Boulevard ··Aangepast:
© ANPPetitie van FunX voor feestdag Keti Koti 40.000 keer ondertekend
RTL

De petitie die ervoor pleit om van Keti Koti een nationale feest- en herdenkingsdag te maken, is inmiddels meer 40.000 keer ondertekend. Doel was dit aantal te halen voor donderdag, de dag waarop de afschaffing van de slavernij landelijk wordt herdacht. Initiatiefnemers Stichting Nederland Wordt Beter, radiostation FunX en The Black Archives willen dat op deze dag heel het land stilstaat bij het leed en onrecht dat de tot slaaf gemaakten is aangedaan.

"Hoe meer mensen de petitie tekenen, hoe sterker het signaal richting Den Haag wordt"

Ook vragen ze de regering formeel excuses aan te bieden voor de Nederlandse rol in de trans-Atlantische slavernij en alle bijbehorende verantwoordelijkheden. Met het behaalde aantal ondertekenaars kunnen de initiatiefnemers een burgerinitiatief indienen in de Tweede Kamer.

Radiozender FunX gaat voorlopig nog door met handtekeningen werven voor de petitie. Dat heeft programmaleider Eva Rosa Hol van FunX dinsdag laten weten. "Onze meeste luisteraars zijn tussen de 15 en 25 jaar oud", legt ze uit. "Onder jongeren leeft het gevoel dat Keti Koti een belangrijke, urgente dag is zo sterk. We gaan ook gewoon door met handtekeningen werven. Hoe meer mensen de petitie tekenen, hoe sterker het signaal richting Den Haag wordt."

Muziek Lil' Kleine toch weer gedraaid op FunX
Lees ook

Muziek Lil' Kleine toch weer gedraaid op FunX

Het is op 1 juli 158 jaar geleden dat Nederland bij wet de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. In Amsterdam vindt donderdag zoals ieder jaar de nationale herdenking plaats in het Oosterpark. Ook op diverse andere plekken in het land wordt deze week stilgestaan bij het slavernijverleden.

Eerder hielden de vier grote steden al een pleidooi om van Keti Koti, wat Ketenen Gebroken betekent, een nationale feestdag te maken. Ook overwegen ze met excuses te komen voor hun rol in de slavernij.

Lees meer over
Radio