Conflict

Letse songfestivalinzending vraagt EBU Rusland uit te sluiten

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPLetse songfestivalinzending vraagt EBU Rusland uit te sluiten
RTL

De Letse inzending voor het Eurovisie Songfestival, popgroep Citi Zēni, heeft de European Broadcasting Union (EBU) opgeroepen om Rusland niet mee te laten doen met het liedjesfestijn in mei. Dat heeft de groep donderdag laten weten via social media.

"We zijn van mening dat het songfestival draait om vrede, entertainment en liefde"

'The Sound of Beauty kan niet het geluid van oorlog worden", aldus de Letse band, verwijzend naar het thema van het songfestival van dit jaar. "We zijn van mening dat het songfestival draait om vrede, entertainment en liefde. Dat is het omgekeerde van de politiek die de overheid van de Russische Federatie op dit moment laat zien. Wij vinden het niet correct om een artiest naar het ene EBU-land te sturen, en een leger naar een ander.' De groep sluit af met de hoop dat er actie wordt ondernomen in de zaak.

Eurovisie Songfestival ontvangt mogelijk nog steeds geen volle zalen
Lees ook

Eurovisie Songfestival ontvangt mogelijk nog steeds geen volle zalen

Ook de Litouwse inzending Monika Liu liet donderdag van zich horen. Zij schreef in haar Instagram Stories: 'Wat een verdrietige dag. Rusland is een oorlog tegen Oekraïne begonnen. Oekraïne zal zichzelf verdedigen en winnen. De wereld kan Poetin stoppen en had dat moeten doen. Dit is het moment om in actie te komen.'

In Nederland wilde AVROTROS zich donderdag niet mengen in de discussie of Rusland wel of niet mee zou mogen doen aan het Eurovisie Songfestival. Een woordvoerder liet weten dat de beslissing aan de European Broadcasting Union (EBU) is en dat die lijn gevolgd wordt.

De Zweedse omroep SVT heeft zich donderdag wel uitgesproken. CEO Hanna Stjärne vindt dat de EBU sterk moet overwegen om Rusland buiten te sluiten. "Ik heb sympathie voor het basisidee van Eurovisie als een apolitieke gebeurtenis, maar de situatie in Europa is buitengewoon ernstig", zei ze daarover. De Oekraïense omroep UA:PBC heeft de EBU gevraagd om het lidmaatschap van de Russische zenders C1R en VGTRK op te schorten en daarmee Rusland uit te sluiten van deelname aan het songfestival.

Lees meer over
Eurovisiesongfestival