IN OPSTAND

AVROTROS wil dat Rusland wordt geweerd bij Eurovisiesongfestival

Door ANP/RTL Boulevard ··Aangepast:
© ANPAVROTROS wil dat Rusland wordt geweerd bij Eurovisiesongfestival
RTL

AVROTROS wil dat Rusland na de inval in Oekraïne wordt uitgesloten van deelname aan het komende Eurovisiesongfestival. De omroep, verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending, doet een dringende oproep aan de European Broadcasting Union (EBU) om het land als lid te schorsen.

"Dit is de tijd dat Europa zich moeten verenigen en laten zien waar we voor staan"

"Persoonlijk en ook als directeur van AVROTROS wil ik niet langer zwijgen. Dit is de tijd dat Europa zich moeten verenigen en laten zien waar we voor staan. Ruslands militaire acties gaan allang niet meer over politiek; dit gaat om een grove schending van universele waarden als soevereiniteit en mensenrechten.", aldus omroepdirecteur Eric van Stade. Hij roept andere landen op zich ook uit te spreken.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Harry en Meghan steunen bevolking van Oekraïne
Lees ook

Harry en Meghan steunen bevolking van Oekraïne

S10, de zangeres die Nederland vertegenwoordigt bij het Eurovisiesongfestival, 'sluit zich helemaal aan bij het statement van de AVROTROS'. Dat laat het management van de zangeres, die eigenlijk Stien den Hollander heet, desgevraagd aan het ANP weten. 

Ook de Letse inzending, popgroep Citi Zēni, sprak zich uit op sociale media: 'We zijn van mening dat het songfestival draait om vrede, entertainment en liefde. Dat is het omgekeerde van de politiek die de overheid van de Russische Federatie op dit moment laat zien. Wij vinden het niet correct om een artiest naar het ene EBU-land te sturen, en een leger naar een ander.'

De Finse publieke omroep Yle heeft laten weten geen deelnemer naar Turijn te sturen zolang Rusland niet wordt uitgesloten van deelname. In een verklaring op de website doet de omroep een dringende oproep om Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne volledig uit te sluiten.

"De aanval van Rusland op Oekraïne is in strijd met alle waarden die Yle en andere Europese omroepen vertegenwoordigen", zegt Ville Vilé, directeur van Yle's Creative Content and Media Unit in een persbericht. "Yle kan niet deelnemen aan een evenement waar Rusland, dat deze waarden schaamteloos heeft aangevallen, één van Europa's bekendste merken kan gebruiken om hun eigen belangen te behartigen. Ik hoop dat de EBU hier in overeenstemming met haar waarden zal handelen."

Lees meer over
AVROTROSOorlog in OekraïneEurovisiesongfestival