Good evening europe

Eurovisiesongfestival in 2023 in Verenigd Koninkrijk

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPEurovisiesongfestival in 2023 in Verenigd Koninkrijk
RTL

Het Verenigd Koninkrijk zal in 2023 de organisatie van het Eurovisiesongfestival op zich nemen. Dat maakt de organisatie maandagmiddag bekend. Eigenlijk zou Oekraïne, de winnaar van dit jaar, het liedjesfestijn organiseren, maar dat kan niet vanwege de oorlog in het land.

De BBC is de partij die het liedjesfestijn uitzendt en zal samenwerken met de Oekraïense zender UA:PBC om wel elementen uit Oekraïne in de show te verwerken.

Oekraïne won in 2022 het Eurovisiesongfestival. De band Kalush kreeg de meeste punten voor hun nummer 'Stefania', maar of het evenement ook daadwerkelijk in het land georganiseerd kan worden was al direct de vraag, gezien de Russische invasie in het land.

Eurovisiesongfestival niet in Oekraïne: 'Te onveilig vanwege de oorlog'
Lees ook

Eurovisiesongfestival niet in Oekraïne: 'Te onveilig vanwege de oorlog'

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het Verenigd Koninkrijk werd dit jaar tweede bij het evenement. Sam Ryder en zijn nummer 'Space Man' kregen net niet genoeg punten van de jury en kijkers om er met de eerste plek vandoor te gaan.

Na de overwinning in mei in Turijn sprak de Oekraïense omroep wel de intentie uit om het Songfestival van 2023 te organiseren in eigen land. President Volodymyr Zelensky van Oekraïne sprak zelfs de hoop uit dat hij de delegaties van de komende editie in een bevrijd Marioepol zou kunnen ontvangen.

De European Broadcasting Union (EBU) had eerder al aangekondigd dat het Eurovisiesongfestival volgend jaar niet door Oekraïne wordt georganiseerd. In een verklaring liet de EBU weten dat er uitgebreid was gesproken met UA:PBC en dat er onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden om het liedjesfestijn alsnog te organiseren.

"Het is met grote spijt dat we moeten mededelen dat onder de huidige omstandigheden de Oekraïense omroep niet in staat is de veiligheid en operationele mogelijkheden te bieden die nodig zijn voor het Songfestival", schreef de organisatie.

Lees meer over
Eurovisiesongfestival