I may never see a night like this

Caroline van der Leeuw klaar met alter ego Caro Emerald: 'Het overkwam me'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPCaroline van der Leeuw klaar met alter ego Caro Emerald: 'Het overkwam me'
RTL

Caroline van der Leeuw (41) werd bekend onder haar artiestennaam Caro Emerald. Maar met dat ooit zo populaire alter ego is ze nu helemaal klaar, vertelt ze aan 'de Volkskrant'.

"Laat het duidelijk zijn dat ik (...) nooit A Night Like This ga zingen"

Samen met Jan van Wieringen en David Schreurs bedacht Caroline Caro Emerald. Er niet zonder succes. Ze scoorde haar hit na hit en haar debuutalbum Deleted Scenes from the Cutting Room Floor stond dertig weken op nummer 1 in eigen land. "Alle credits gaan naar hen, zij hebben het label gerund en alles daaromheen, ik was het werkpaard. Maar we deden wel alles in samenspraak en werkten als een collectief", vertelt ze aan de krant

Caro Emerald brengt na jaren weer nieuwe single uit
Lees ook

Caro Emerald brengt na jaren weer nieuwe single uit

Het succes van Caro Emerald zag Caroline nooit aankomen. "We hebben met Caro Emerald een monster gecreëerd, realiseerde ik me. Natuurlijk was het succes allemaal prachtig en vooral het optreden vond ik heel erg leuk. En we zijn er allemaal ook financieel ook veel wijzer van geworden. Maar het overkwam me en daar heb ik toch gemengde gevoelens bij."

Hoe populair ze ook was, Caroline voelde zich geen Caro. "Ik was het gezicht van Caro Emerald, maar ik voelde me steeds minder verwant met die dame met rode lippenstift en avondjurk. Zo zat ik ’s avonds niet op de bank. Ik herkende steeds minder van mezelf in Caro Emerald."

Caroline heeft het moeilijk gehad om voor zichzelf te kiezen. "Ik heb er echt wakker van gelegen hoor. Mijn leven lang wil ik alleen maar op het podium staan. Dan sta je daar, heb je een onwaarschijnlijk succes dat met geen pen te beschrijven lijkt. En dan zeg je dus: Caro Emerald, ik laat je gaan. Dat was eng."

Haar alter ego is een stille dood gestorven. "Uiteraard hebben we het er met z’n drieën veel over gehad. Moeten we stoppen met Caro Emerald? Maar we wilden er ook niet de schijnwerpers op zetten en eigenlijk waren we per ongeluk door de pandemie al gestopt."

Caroline heeft niet veel contact meer met haar compagnons. Ook omdat ze een nieuwe band is gestart: The Jordan. Maar ze zal met die band nooit haar klassiekers ter gehore brengen. "Laat het duidelijk zijn dat ik met The Jordan nooit A Night Like This ga zingen. Gaat gewoon niet gebeuren. Ik begin met mijn nieuwe band helemaal opnieuw met nieuw repertoire." En dat is voor sommige fans misschien even slikken. De meest recente videoclip van The Jordan - er zijn er al drie - bekijk je hieronder:

Lees meer over
Caro Emerald