Eerste hulp bij

Tekenbeet? Dit moet je zo snel mogelijk doen

·Aangepast:
Tekenbeet? Dit moet je zo snel mogelijk doen
RTL

Lekker wandelen door de natuur, niets is leuker wanneer het weer er goed voor is. Maar let op, want vervelende insecten liggen op de loer: teken bijvoorbeeld. "En daar moet je de komende weken extra opletten", stellen onderzoekers van het RIVM. Het is volgens het instituut het hoogtepunt van het tekenbeetseizoen en dat valt samen met het begin van de zomervakantie.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Maar mocht je tijdens of na de wandeling een tekenbeet zien, dan is snel handelen een must. Een tekenbeet kan namelijk erg nare gevolgen met zich meebrengen als je er niet snel genoeg bij bent. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) deelt handige tips wanneer je iemand (of jezelf) te hulp moet schieten.

Check je tenen tot je nek

Het is van groot belang om na het wandelen door de natuur jezelf te checken op tekenbeten. Teken zijn vaak te vinden in omgevingen als bossen en hoog gras, en zijn zo’n 1 tot 3 millimeter groot. Ze hebben wat weg van een bruinzwart spinnetje en kunnen erg groot worden wanneer ze zich volzuigen met bloed. Teken kruipen graag in plooien als de oksel, liezen, knieholtes en nek. 

Opgepast: komende weken grotere kans op tekenbeten
Lees ook

Opgepast: komende weken grotere kans op tekenbeten

Ziektes

Vind je een teek op je lichaam? Verwijder deze dan zo snel mogelijk. Dat is belangrijk, aangezien teken vervelende ziekten met zich mee kunnen brengen. De bekendste teken-overdraagbare ziekte in Nederland is de ziekte van Lyme. Dagen tot maanden na de tekenbeet ontstaat er bij het overdragen van deze ziekte vaak een rode kring rondom de plek waar je gebeten bent. 

Je kunt er vervelende klachten aan overhouden zoals griepachtige verschijnselen, minder kracht in het lichaam, tintelingen en pijn in een of meerdere gewrichten. In Nederland is zo’n 1 op de 5 teken besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Verwijderen

Hoe pak je het verwijderen aan? Het RIVM adviseert: "Gebruik zeker géén alcohol, jodium of olie voordat je de teek weghaalt. Pak er een puntige pincet bij, en pak hiermee de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast. Trek hem er langzaam uit. Blijft er een stukje van het hoofd zitten, dan is dat niet erg. Dit komt er namelijk, net als een splinter, vanzelf weer uit. Daarna is het van belang om het gebied te ontsmetten."

Bezoek de huisarts

Het RIVM raadt ook aan om de plek waar de teek heeft gezeten 3 maanden lang in de gaten te houden. "Check of er geen rode kring ontstaat. Mocht dit wel het geval zijn, neem dan zeker contact op met de huisarts." Maar er zijn meer gevallen wanneer een bezoek aan de huisarts essentieel is:

  • Als een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Als je last krijgt van koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Als er gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Tekenpas of tekenpincet 

Wil je er zo snel mogelijk bij zijn als je een teek ziet? Dan is het aanschaffen van een speciale pincet geen overbodige luxe. Er bestaan namelijk pincetten of pasjes met speciale inkepingen die het verwijderen van een teek makkelijker maakt. 

Het is altijd raadzaam zo'n exemplaar bij de hand te hebben als je de natuur in gaat of bent geweest! Woon je in Noord-Holland? Dan kun je nu tijdelijk (zolang de voorraad strekt) een gratis tekenpas aanvragen. Dat kan hier

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
GezondheidInsectenDieren