RTL Wonen

Waarom een gazon met klaver makkelijker én duurzamer is dan gras

Door Lotte Klaver··Aangepast:
© iStockWaarom een gazon met klaver makkelijker én duurzamer is dan gras
RTL

Bij een gazon in de tuin denk je waarschijnlijk als eerste aan een grasgazon. Een grasveldje waar lekker op gespeeld kan worden, of een strak gazon voor de sier, het liefst zonder 'onkruid'. Maar wist je dat er een onderhoudsvriendelijk, duurzaam én mooi alternatief is voor gras? Dit zijn de voordelen van een klavergazon:

Voor een klavergazon wordt een hybridevorm gebruikt tussen traditioneel gras en klaver, om bodembedekking te bieden. Dit heeft veel voordelen: het gazon heeft minder water nodig, het hoeft minder vaak gemaaid te worden, wilde dieren en bestuivers worden ertoe aangetrokken én een klavergazon zorgt voor zijn eigen natuurlijke bemesting. Niet alleen staat het plantje voor geluk, maar dus ook veel meer vrije tijd. We leggen uit hoe het zit: 

Hittebestendigheid

Over het algemeen is klaver veel beter bestand tegen droogte en hitte dan sommige grassoorten. Dit komt omdat het diepere wortels ontwikkelt en dus water uit diepere bodemlagen kan halen. Ook sluit de plant de huidmondjes (stomata) tijdens droogte. Het kan daarom groen blijven en gedijen in periodes waarin weinig neerslag valt. Dit betekent ook dat het plantje minder water nodig heeft dan gras. Goed voor de portemonnee én het milieu dus. 

Lager onderhoudsbehoefte

Omdat de weideplant gedijt in bodems met lagere voedingsstoffenniveaus en het minder meststof nodig heeft, heeft klaver de neiging langzamer te groeien dan sommige grassoorten. Daarnaast heeft het ook een langere groeicyclus. Dit betekent dat er minder vaak gemaaid hoeft te worden. Het onderhoud van je gazon wordt zo een stuk goedkoper én makkelijker!

Biodiversiteit

Klaver trekt bijen, hommels en andere bestuivende insecten aan vanwege de nectar die het produceert. Dit kan bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin en helpen bij de bestuiving van andere planten. Ondanks dat dit voor de natuur en tuinliefhebbers geweldig is, is het wel belangrijk om rekening te houden met kinderen en huisdieren die vaak in de tuin spelen, omdat ze mogelijk wat voorzichtiger moeten zijn.

Minder gebruik van mest

Een mooie eigenschap van klaver is dat het stikstof uit de lucht kan halen en naar de bodem brengt, waardoor de bodemkwaliteit verbetert. Hierdoor hoef je minder kunstmest te gebruiken dan bij een grasgazon. Supergoed dus voor de gezondheid van het gazon!

Sterke stengels voor voetverkeer

Als het gaat om voetverkeer, is klaver vaak sterker dan sommige grassoorten. Dit betekent dat het beter bestand is tegen spelende kinderen en andere activiteiten in de tuin. Dat het plantje zo sterk is, komt doordat het een kruipende groeiwijze heeft, wat betekent dat het zich verspreidt door uitlopers te vormen. Hierdoor is de vegetatie heel dicht en goed bestand tegen betreding.

Milieuvriendelijk

Over het algemeen vereisen klavergazons minder chemische behandelingen, zoals herbiciden en pesticiden, dan een traditioneel grasgazon. Ook dat vermindert de milieubelasting!

Bloemen

Tenslotte is een klavergazon ook nog eens hartstikke mooi! Sommige soorten van het weideplantje krijgen van mei tot oktober prachtige witte, roze, paarse of rode bloemen. Zo verandert je groene gazon in een prachtig bloemenparadijs!

Nadelen van klaver

Hoewel het plantje hartstikke veel voordelen kent, hangen er ook enkele nadelen aan om in overweging te nemen. Zo kan het zich agressief verspreiden en door sommigen zelfs als onkruid worden beschouwd in bepaalde situaties. Het kan bijvoorbeeld leiden tot verstoring van andere plantjes in je tuin. Dit betekent dat klaver, ondanks dat je het minder hoeft te maaien, regelmatig onderhoud en controle nodig heeft om niet onbeheersbaar te worden. Daarnaast kunnen sommige soorten gevoelig zijn voor vorstschade in koude klimaten. Tenslotte trekt het plantje, zoals eerder benoemd, bijen, hommels en andere insecten aan. Super leuk, maar als je allergisch bent of spelende kinderen hebt houd je ze waarschijnlijk liever op afstand. 

Maar, wat is er dan ‘mis’ met een gewoon klassiek grasgazonnetje?

'Bijna iedereen heeft dat toch?' Dat klopt, maar door klimaatverandering is het behoud van gras niet langer de milieuvriendelijkste optie. Grasgazons zijn dikwijls het meest onderhoudsintensieve deel van de beplanting van je tuin. Een grasgazon vereist regelmatig maaien, bemesten en zware irrigatie om er goed uit te zien. Voeg daarbij het brandstof- of energieverbruik en de eventuele uitlaatgassen van grasmaaiers, de grondwatervervuiling door eventuele kunstmest en pesticiden, het gebrek aan habitatwaarde en het grote waterverbruik in een tijdperk van droogte. Ja, gras is absoluut beter dan bestrating, maar een klavergazon wint het van 'het gewone gazonnetje'.

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
TuinTuinierenPlantBiodiversiteitKlimaat