RTL Wonen

Vieze geurtjes of maden in de kliko? Zo maak én houd je 'm schoon

Door Marijke van Gemert··Aangepast:
Vieze geurtjes of maden in de kliko? Zo maak én houd je 'm schoon
RTL

Een van de minst favoriete klusjes in het huishouden is toch wel het schoonmaken van de kliko. De biobak (die voor groente, fruit en tuinafval) en de kliko voor het restafval kunnen heel snel vies worden. Schijnt de zon flink en is het broeierig, dan kan de afvalbak al binnen acht uur vol zitten met honderden maden en vliegen. Gelukkig is hij met deze tips van huishouddeskundige Zamarra Kok in een mum van tijd weer brandschoon.

Wat vooral niet werkt

Er zijn genoeg tips te vinden om de groenbak snel schoon te maken en van beestjes te ontdoen. Mottenballen, lavendelspray, zout of ongebluste kalk. Allemaal trucjes die zeker effectief zijn, maar tegelijkertijd ook erg slecht zijn voor het milieu. 

Volgens huishouddeskundige Zamarra Kok is het "zo moeilijk allemaal niet". Met drie simpele voorwerpen heb je je kliko in een handomdraai weer schoon. Daarnaast geeft ze tips om in de toekomst maden te voorkomen. 

Wat heb je nodig?

  • een volle fles schoonmaakazijn
  • een bezem of anders een hogedrukspuit voor sneller resultaat 
  • een emmer

Schrobben maar

Allereerst zorg je ervoor dat de bak helemaal leeg is. Gooi daarna de volledige fles schoonmaakazijn leeg in de bak. Zamarra: "Azijn is niet schadelijk voor het milieu en het reinigt én desinfecteert. Perfect dus om te gebruiken voor dit klusje. Giet er een emmer water overheen en je kunt starten met schrobben."

"Ga flink met je bezem op en neer en maak zo de hele kliko schoon" vertelt ze verder, "en vergeet ook de buitenkant niet mee te nemen."

In de zomer

Is het heel warm, dan raadt Zamarra je aan om dit klusje elke maand te herhalen. Zo voorkom je ongedierte en vieze geurtjes.

Afvalwater niet in de tuin

Wanneer je klaar bent lijkt het slim om het water uit de bak in de tuin te gieten, maar adviseert Zamarra om dat juist niet te doen. 

Zamarra: "Wanneer je het water vanuit de kliko in de tuin giet, komt het in het oppervlaktewater terecht en dat is slecht voor dieren en planten. Het is slimmer om het water terug in een emmer te gieten en dan via de gootsteen weg te gooien. Zo komt het in het riool terecht en wordt het gezuiverd."

Stro of kattengrit

Voordat je de kliko weer kunt gebruiken, moet hij helemaal droog zijn. Is dat niet het geval, dan gaat alles wat je erin stopt sneller schimmelen en broeien. Ook een goede tip van Zamarra is om onderin wat stro of kattengrit te leggen. Dit absorbeert vocht en zorgt ervoor dat je afval droog blijft.

Zo houd je je kliko schoon

Je zou haast denken dat het schoonhouden van je afvalbakken onbegonnen werk is, maar toch zijn er verschillende slimme trucjes om dit zo goed mogelijk aan te pakken:

  • Zet de kliko niet in de volle zon, maar in de schaduw. Zo gaat de inhoud niet broeien of stinken. Ook slim: stop een klein houtje tussen de klep, zodat hij goed kan luchten.
  • Om de bak zo droog mogelijk te houden kan je tuinafval door de voedselresten mengen, of af en toe een handje zaagsel erbij gooien.
  • Heb je al maden en vliegen, leg dan klimop tussen het afval. Daar gaan ze dood van.
  • Wil je liever een zak in je kliko? Dat kan ook. Maak dan alleen wel gebruik van een zak die recyclebaar is.

Fotografie

Headerfoto: Thalia Brandt

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker LevenSchoonmaken